Noaberpad-8

Zaterdag 2 juni 2012, Klazienaveen Noord naar Schoonebeek (31,0 km).

Voor een overzicht van alle Noaberpad etappes, zie deze pagina.

Het bos Scholtenszathe bij Klazienaveen Noord

Vandaag gaan we een lange etappe maken. We willen ook met wandelen 1 keer per jaar een prestatietocht doen en dat wordt een tocht van minstens 30 km. We hebben even 40 km overwogen (vorig jaar liepen we eenmaal 36 km), maar we gaan de tocht grotendeels onverhard lopen op het Noaberpad. En we zijn al wel tot de conclusie gekomen dat op verhard lopen toch wel een stuk gemakkelijker is. 2 Km door hoog, ongemaaid gras lopen kan aardig vermoeiend zijn weten we nu.

De belbus die we telefonisch boeken gaat weer fantastisch. De chauffeur vraagt waar we heen willen en rijdt binnendoor zonder de officiele route te volgen. En zodoende staan we al om 8:40 op de plek waar we beginnen willen. En dat is 2 km vanaf de start van de Noaberpad route. Nodig volgens de routecoördinator om de 30 km vol te krijgen 😕  Later blijken we 34,8 km gelopen te hebben, en waren die 2 km aan het begin dus helemaal niet nodig 🙁

Onderweg nog even naar Zwartemeer gelopen om wat meer etenswaren in te slaan. Het leuke van deze etappe is het Bargerveen, zo ongeveer het laatste stukje van het oorspronkelijke Bourtanger Moor dat er nog over is. Delen ervan worden nu weer in oorspronkelijke staat gebracht, dwz een hoogveen gebied. En dat ziet er mooi uit! Het waterrijke gebied is ideaal voor watervogels.

Verderop zie je hoe de verdroging van het veen heeft geleid tot een heidevlakte, maar dat is niet zoals het vroeger geweest moet zijn.  Als we dit gedeelte verlaten komen we door Weiteveen en kunnen we het laatste stukje gaan doen. Dat valt nog niet mee, en we raken aardig vermoeid. Tegen 17:45 eindelijk terug bij de auto. Morgen maar eens goed uitrusten van deze tocht. We spreken af de volgende etappes toch maar onder de 20 km te houden, en de jaarlijkse 30 km prestatietocht a) volledig op verhard en b) niet op een lange afstandspad te lopen. Er moet ook ruimte overblijven om onderweg van alles te gaan bekijken tenslotte.

Link naar het Google maps kaartje