Wad- en Wierdenpad-3

Zondag 22 mei 2011, etappe-3, Warffum naar ’t Zand, 24,5 km

Het weer is vandaag wel wat minder dan gisteren, maar vanwege de familiedag konden we toen niet lopen. En daarom lopen we vandaag. Weliswaar met regenbuien en kouder weer dan gisteren (fleecejack aan, en soms regenjack aan)  maar toch wel goed te doen. In eerste instantie wilden we per bus/trein naar het beginpunt reizen, maar dan heb je om te beginnen een belbus nodig van ’t Zand naar Spijk, en dan een lijnbus naar Uithuizermeeden.Een alternatief is de fietsen te gebruiken om van ’t Zand naar Uithuizermeeden te gaan. Dat is slechts 8 km, dus we doen dat maar. En dan per trein van Uithuizermeeden naar Warffum. Beetje vroeg op vandaag maar om 10:30 uur kunnen we alweer starten met wandelen.

Warffum heeft een echte wierde en we wandelen over kerkepaadjes en langs de tuin van Els de Boer aan het Smeltenspad naar de oude dijk. Buiten Warffum binnendoor naar Rottum en we passeren Usquert dus onderlangs. Verder naar Doodstil waar we lunchen, zittend tegen het hek van boerderij Barmerheerd (destijds een driekapschuur met riet gedekt; ik heb die op de lagere school nog eens in de hens zien staan, wat een enorme fik werd), en naar Uithuizen. Vervolgens langs de Menkemaborg verder naar Oldenzijl. Opnieuw een dreigende donkerblauwe wolk maar het valt mee. In heb hier bij Oldenzijl nog eens aardappels gerooid als vakantiewerker. Dat moet in de 6e klas lagere school geweest zijn denk ik. Na Oldenzijl verder naar ’t Zand.

Om 16:15 arriveren we daar. 24,5 km in ongeveer 6 uur, inclusief stops en dat is niet slecht. Fietsen opgehaald en daarna zoals gebruikelijk thee met gebak ergens. In dit geval werd dat het Schathoes van de Menkemaborg.

Hier de link naar het Google Maps kaartje.

3 antwoorden op “Wad- en Wierdenpad-3”

 1. Hallo Wim,

  Ik wil even reageren op je bericht van Wad- en Wierdenpad 3, (geplaatst op 23-5-2011).
  Dat je had geluncht in Doodstil bij de boerderij “de Barmerheerd” en dat je die vroeger nog in de hens hebt zien staan. Dat klopt, mijn opa en oma (de Vries) hebben daar vroeger gewoond, op die boerderij. Ze hebben die bewuste brand meegemaakt, mijn moeder ook, die was toen 9 jaar. later is deze boerderij helemaal opnieuw gebouwd en kwamen wij er vroeger als kind ook veel.

  Ik dacht misschien vind je het leuk om te lezen.

  Met vriendelijke groeten,

  D.L. Steenhuis

  1. Hallo D. Steenhuis,

   Ja leuk dat je gereageerd hebt. Zo zie je maar weer hoe je via Internet allerlei contacten kunt leggen en zaken uit de geschiedenis tevoorschijn haalt.
   Ik was als kind op de R.K. lagere school in Uithuizen enorm onder de indruk van die brand op Barmerheerd. Het verhaal ging dat de resten riet van het dak tot op de zeedijk te vinden waren. Die waren door de wind er naartoe geblazen.

 2. Wim ik kan het me niet herinneren, wel kan ik me de brand van de boederij
  van de familie Bos herinneren was in brand gevlogen na bliksem inslag, we stonden te kijken aan de streeksterweg in Usquert.

Reacties zijn gesloten.