Wad- en Wierdenpad-4

Zaterdag 24 september 2011, Leens naar Uithuizen (36 km).

Omgeving van Leens

Na een bar slechte zomer krijgen we zowaar een paar prachtige weken aangekondigd door de weerprofeten. Tijd voor het halen van de volgende doelstelling op wandelgebied. We moeten dit jaar nog een wandeltocht maken van minstens 30 km, zo is de opgave. En er is een stuk van het Wad-en Wierdenpad, dat zich daar goed voor leent. Het Wadpad van deze tocht loopt een heel stuk langs de zeedijk, van Pieterburen tot Uithuizen. En daar heb je geen openbaar vervoer, dus eigenlijk moet je dat stuk in één keer lopen. Het wad-pad splitst zich in Leens af van het wierdenpad en komt in Uithuizen weer samen. We trekken de stoute schoenen aan, en besluiten deze tocht in één keer te lopen! Volgens het boekje is dat 33,5 km. We hebben zoiets 1 keer eerder gelopen, maar het is echt wel een uitdaging. Het weer is echter heel goed, ongeveer 19 graden, dus vooruit maar.

Omgeving van Leens-2

Een tocht van 30 km of meer vergt veel tijd, het kost je de hele dag.  We lopen op dit soort lange tochten ongeveer 5 km/uur, maar door pauzes e.d. moeten we rekenen we met een gemiddelde snelheid van ongeveer 4 km/uur.  Voor 36 km ben je dus 9 uur onderweg.  We staan derhalve vroeg op (5:45 uur) en stappen om 6:45 uur in de auto. Die zetten we om 7:30 uur neer bij de Menkemaborg in Uithuizen, dan lopend naar het station, om 7:49 uur per trein naar Winsum, en vervolgens per bus naar Leens. En om 8:45 worden we gelost bij de startpunt van deze tocht, het museum bij Verhildersum in Leens.

"Tocht om de Noord" wandelaars

Buiten Leens zien we al snel een hele rij andere wandelaars. In de trein vroeg iemand al of wij de “Tocht om de Noord” gingen lopen, die vandaag en ook morgen wordt gehouden. Dat is een zware tocht van 2×40 km, in 2 dagen dus (kortere afstanden kunnen ook). Deze keer zijn de wandelaars gestart in Kloosterburen, en dus kruisen we hun route.

Wandelaars voor een wadzwerftocht

Na Pieterburen, waar we de eerst koffiestop houden, komen we bij de dijk. En daar is het een drukte van belang. Er blijken net 4 groepen te starten met een wadzwerftocht, die vanuit Pieterburen wordt georganiseerd. Hoezo rustig.

De rust van het wad

Op de dijk wordt het gelukkig wel rustiger en kunnen we genieten van de stilte en weidsheid van het wad. Het is eerst tijd voor de lunch. Helaas is het te heiig om veel van de eilanden te zien. Alhoewel ik dacht dat dit stukje erg saai zou zijn, is dat toch niet het geval. Het is een heel eind, dat wel.

Noordpolderzijl

In Noordpolderzijl pauzeren we weer even voor een 2e kop koffie. Het mooie weer heeft veel mensen aangelokt, en het terras zit hier aardig vol. We hebben er nu zo’n 22 km opzitten, dus nog 11 te gaan.

Menukaart Zielhoes

De menukaart van het Zielhoes met gedeeltelijk Groningse teksten. Stoetje kees bijvoorbeeld, voor een broodje kaas.

De dijkssplitsing bij de Lauwerpolder

Een stukje verderop, als we nog even boven op de dijk naar Borkum kijken, raken we aan de praat met 2 bejaarde “Meisters”, inwoners van Uithuizermeeden. Ik vraag hun of ze “koeper Luttmer” (koeper is kuiper of wagenmaaker, een vrijwel verdwenen beroep) nog kennen van vroeger. De vrouw weet dat nog, ze lieten daar hun schaatsen altijd slijpen! Deze Luttmer was mijn grootvader.

Als we eindelijk de dijk verlaten en na 30 km bij een boerderij stoppen voor de 4e en laatste stop, ga je merken dat je toch wel moe wordt.Zoals tijdens de hele tocht zijn ook hier de boeren erg druk bezig. Erg veel aardappelmachines zijn in gebruik vandaag.Volgens het boekje moeten we nu nog 5 km, dus nog maar even doorzetten. Uiteindelijk arriveren we om 17:45 bij de auto, dus na 9 uur onderweg geweest te zijn. De eindstand kunnen we vaststellen op 36 km. Nu hadden we bij Wehe-den-Hoorn  1 km teveel gelopen, maar de 33,5 km volgens het boekje zijn dus in werkelijkheid 35 km. We vertrouwen hierbij op het Garmin GPS horloge van Renée. De Android smartphone met GPS van Wim overdrijft 6,7% weten we inmiddels. Die heeft dan ook 38,5 km gemeten! De getallen in de kaarten van Google Maps zijn dus ook 6,7% te rooskleurig. Zie hier het kaartje met de gelopen route. Al met al is die 36 km weer een nieuw record voor ons. Als dat zo doorgaat gaan we nog de 40 km barriere nog eens halen! En dat zonder al teveel problemen met blaren!