Wad- en Wierdenpad-5

Zaterdag 1 oktober 2011. ’t Zandt naar Farmsum (24 km).

Het is nog steeds mooi weer in deze korte zomer, die eind september valt 🙂 , en dus wederom een etappe. Na de marathonetappe van vorige week, deze keer maar eens een normaal stukje, dat wil zeggen 20-25 km. Het voordeel is dat we niet zo enorm vroeg hoeven op te staan. We waren met dit wandelpad inmiddels al in ’t Zandt aangeland, en daar beginnen we dan ook weer. Wel eerst met de auto naar het eindpunt in Farmsum, per buslijn 245 naar het treinstation van Delfzijl, per trein naar Loppersum, en met buslijn 45 naar ’t Zandt, waar we om 10:20 uur aankomen.Gezegd moet worden dat het openbaar vervoer in Nederland toch uitstekend functioneert! En dankzij de OV chipkaart is het nog gemakkelijker geworden.Voor de gelopen route zie het Google Maps kaartje
Iemand had, speciaal voor de wandelaars van dit pad, een keurig schuilhuisje neergezet. Inclusief dagboek waar iedereen een stukje in schrijft. Wij ook.
Onderweg weer veel boeren die deze periode goed kunnen gebruiken om alle bieten, aardappels en mais binnen te halen.
Boerderij Nijenhuis. Hier heeft vroeger het Nijenklooster gestaan, wat behoorde bij klooster Bloemhof in Wittewierum. Dit klooster is bekend geworden door de geschriften van abt Emo, die rond 1200 leefde.
Het kerkje van Tjamsweer op de ietwat nevelige herfstdag.
Het interieur.
De hangkeukens van Appingedam.
Het huis in Corn. Albertstraat 22, waar een Oom en Tante van Wim woonden. Ik was 12 of zoiets toen ik daar voor het laatst was, zo’n 50 jaar geleden. Ook deze mensen hadden een hangkeuken, die nu niet meer aanwezig bleek te zijn. In mijn herinnering was het huis veel groter! Wij vonden onze neven en nichten destijds enigszins opscheppers (daamster snakkers)!
 Het museum van Appingedam.
Even tijd voor een kop koffie op een buitenterras in Appingedam.
 De haven van Delfzijl. Van het boekje moet je langs het Eemshotel voor het uitzicht, maar dat (het hotel dus) valt tegen.

In Delfzijl opnieuw even gepauzeerd. Het binnenstadje valt ons wat tegen. Veel lelijke nieuwbouw, maar deze plek is ook totaal vernietigd in de bevrijding van Delfzijl in ’45. En na zo’n 24 km stappen we in Farmsum van de route en houden we het voor gezien. Voor de gelopen route zie het Google Maps kaartje.