Wad- en Wierdenpad-6

Zaterdag 29 oktober 2011. Delfzijl naar Kostverloren (29,5 km)

Het was nog steeds prachtig weer en we besloten nog een lange etappe van Farmsum richting Nieuweschans te gaan lopen. Nou is het gedeelte voorbij Delfzijl weer een lastig stukje vanwege het ontbreken van voldoende openbaar vervoer. En in 1 keer het stuk dichtlopen naar Nieuweschans is iets teveel van het goede (bijna 40 km). Met Belbussen zou kunnen, maar dan ben je te lang onderweg. We besloten daarom de fietsen ook in te zetten, en van Farmsum naar Kostverloren te gaan lopen, een afstand van 25 km.  Dus de auto in Kostverloren neergezet, per fiets naar Nieuweschans, om 8:45 uur per trein naar Winschoten en per bus 119 naar Delfzijl waar we om 10:08 uur aankwamen. We hadden eruit gemoeten in Farmsum , maar daar was de bushalte opgeheven, en zo stonden we plotseling op Station Delfzijl. Foutje van de website van Qbuzz. Nou ja, dan maar 2,5 km extra.

Het gedeelte voorbij  Farmsum loop je achter het industriegebied van Delfzijl langs. Niet het fraaiste gedeelte van de tocht, eufemistisch uitgedrukt! De vraag is of Jan de Boer, samensteller van de tocht, dit niet had moeten vermijden. Maar naar onze mening hoort dit óók bij Groningen.
Als we het industriegebied verlaten kom je bij de resten van het dorpje Oterdum, dat is opgeofferd aan de industrie. Het kerkhof is gebleven, maar ligt vanwege de dijkverhogingen nu in de dijk!
Als we op dit punt even op de dijk gaan staan, zien we een nevelig Dollard. Duitsland is hier niet eens te zien.
Het kerkje van Termunten  op een wierde gelegen. Als je verder door de polder loopt, zie je deze (toch niet zo grote) toren, op grote afstand liggen.
Bij gemaal Fiemel. De gerestaureerde boerderij in de verte heeft een soort kapiteinshut, waardoor je over de dijk heen kunt kijken. Geen idee of het origineel is.
Het prachtige gebied van de aan de natuur teruggegeven Breebaart polder. Je loop hier in een erg rustige natuur. De bewoonde wereld is even ver weg.
En overal op de dijk vind je schapen. En het asfalt zit op sommige plekken zo onder de schapepoep, dat je erg moet uitkijken waar je loopt.
Het monument in de Carel Coenraadpolder vanwege de ophoging van de dijk tot Deltahoogte. Vlakbij ligt het Ambonezenbosje.

De gelopen afstand was ook dit keer weer meer dan het boekje aangaf. De afstand Farmsum Kostverloren zou 25 km moeten zijn, maar het bleken er 27 te zijn, 8% meer dus. En door de extra 2,5 km aan het begin kwamen we toch weer uit op 29,5 km. We raken al gewend aan de 30 km afstanden!

Hier nog even het Google Maps kaartje van de gelopen route.


2011-10-29 10:09, Delfzijl – Kostverloren weergeven op een grotere kaart