Drenthepad-11

Zaterdag 13 oktober 2018, van Oosterhesselen naar Mantinge (19,5 km)

Alpaca’s in Oosterhesselen

Half oktober en een temperatuur tot zo’n graad of 26.  We boffen met deze nazomer in 2018, na ook al zo’n geweldige zomer. We gaan weer een stukje Drenthepad lopen vandaag. Renée kan weer fietsen (zie deze etappe), en we gaan daarom beginnen met het dichtlopen van het stuk tussen Oosterhesselen en Hooghalen. Dat is iets van 60 km en vandaag pakken we daar 20 km van.

Per auto naar Mantinge en vervolgens per fiets via knooppunten op weg naar Oosterhesselen, waar we om 11:00 kunnen beginnen, is de bedoeling. De fietsnavigatie levert echter problemen op. De apps op de telefoon (Fietsknoop en Route.nl) werken voor geen meter vanmorgen. Gisteravond deed de website van route.nl het ook al niet *).  We vallen daarom maar terug op de papieren knooppuntkaart van Falk en een briefje met nummers (zie foto nr 1). Net een week geleden een mooie presentatie gegeven bij SeniorWeb-Leek over de voordelen van het navigeren per smartphone. Vandaag even ouderwets navigeren dus!

In Oosterhesselen wil Wim eerst koffie bij café Deen dus is het 11:30 dat we vertrekken. We zitten hier overigens op het kruispunt van de voormalige tramlijnen Hoogeveen-Nieuw Amsterdam en Coevorden-Assen.  Nooit geweten dat die trams er waren! Zie deze link voor meer info daarover. Na 4 km lopen we Gees binnen, een echt oud Drents dorpje, met heel veel Oud-Saksische boerderijen. Zoiets als Orvelte maar dan zonder de toeristen. In Gees staat ook de grootste zwerfkei van Drenthe, daterend uit de ijstijd. Overigens zien we later op de dag in Mantinge eveneens een zwerfkei die op het oog nog groter is, maar dat zal aan ons liggen!

Na Gees kom je door een paar mooie heidevelden zoals de Hooge Stoep en later nog het Mantingerzand. En dan te bedenken dat heel Zuid-Oost Drenthe er voor 1850 zo heeft uitgezien als deze heidevelden. Er woonden  toen maar een paar duizend mensen in dit hele gebied. In Emmen wonen nu alleen al 56.000 mensen.

Grappig is dat boven ons steeds, wel een keer of 4, een vliegtuigje aan het klimmen is om dan (waarschijnlijk) parachutisten af te werpen. Eén keer zien we er eentje dalen, maar alle andere keren wel het vliegtuigje maar niet de springers. Die zullen wel van het vliegveldje bij Hoogeveen komen.

Bij aankomst in Mantinge zijn we beiden aardig moe geworden. Al te lang niet meer gewandeld blijkbaar, of waren het de onverharde stukken met mul zand die ons zo hebben uitgeput?

 

Hier de link naar het Google Maps kaartje van de gelopen route

*) Dat lag overigens niet aan de site maar aan de Adblocker die ik hanteer met FireFox. Route.nl vind dat niet goed, dus die moet je dan maar uitzetten. Jammer alleen dat route.nl dat niet even meldde, dat doen sites die dat willen meestal wel.