Vakantie 2018, Achterhoek en Hamburg

A. Woensdag 15 augustus 2018, Leek naar Winterswijk.

Onze Holtkamper vouwwagen

Zoals eerder al gemeld waren we met onze vakantie dit jaar enigszins beperkt. Fietsvakanties zitten er dit jaar niet in. Wandelen kan altijd nog wel en dat doen we dan ook. Na in juli de Lahn Wanderweg gelopen te hebben willen we nog 2 etappes van het Noaberpad lopen. Dat pad zijn we begonnen in 2012 en moeten we toch eens een keer afronden.

Vandaar een weekje met de vouwwagen op pad en als eerste naar de Achterhoek. En dat werd ook tijd want we hadden we vorig jaar onze oude Holtkamper ingeruild voor een nieuwe, maar door al het fietskamperen in 2017 waren we daar nog niet eens mee weg geweest. Voordeel van deze Holtkamper is, naast het feit dat het tentframe steviger is dan van de vorige,  dat hij is uitgerust met het Windforce systeem, d.w.z. dat het in- en uitklappen van de vouwwagen met luchtpompen geschiedt. Dat toch wel ietsje zware werk word je nu uit de handen genomen en je staat de boel te bedienen met een afstandsbediening (we leven in 2018 tenslotte). Voor wie wil zien hoe dat werkt, hier een Youtube filmpje ervan.

We gaan staan op een voor ons bekende camping, nl boerderijcamping Poelhuis in Winterswijk-Meddo. Daar stonden we in 2015 ook naar volle tevredenheid. Prachtige camping in een prachtige omgeving, met ook nog prima sanitair! Om 16 uur naar Vreden in Duitsland gefietst en daar een ijsje genomen. Tevens boodschappen gedaan voor het avondeten.

B. Donderdag 16 augustus 2018, Noaberpad-17

Een wandeletappe vandaag op het Noaberpad. Zie daarvoor deze link

’s Avonds blijkt er nog een luchtballon te landen vlak bij de camping.

C. Vrijdag 17 augustus 2018, Fietstocht over de R1 Radweg (45 km)

Münster

Het regende vanmorgen vroeg zodat we wat later opstonden. Volgens de weer apps zou het rond 09:30 uur ophouden met regenen en dat klopte wel ongeveer.

Eén van onze doelstellingen is om ook nog eens fietskamperend de R1 Radweg af te fietsen. Die loopt van Calais naar St.Petersburg in Rusland, maar wij willen een keer het stuk Arnhem naar Berlijn fietsen. En nu we toch in de buurt zijn, en als onderbreking van het wandelen, gaan we daar nu een stukje van doen. Per auto gaan we naar Havixbeck dat zo’n 20 km van Münster ligt. En daar op de fiets gestapt. Onderweg nog even gestopt in Gescher, waar vroeger allemaal klokken werden gegoten.

De Radweg is prima. Veel onverhard, maar je komt door mooie natuurgebieden. Wat laat gelunched met broodjes kaas, die we onderweg hadden gekocht,  en daarna weer verder.

In Münster is het feest. Allemaal eettentjes en proeverijen in de stad.  Wat  wél opvalt zijn de vrachtwagens, waarmee toegang tot de binnenstad is beveiligd. Een paar jongleurs met diabolo’s vermaken de kleine kindertjes en dat doen ze heel leuk.  Even wat rondgekeken, ijsje gegeten en daarna weer terug.  Vanwege de problemen met  Renée’s hand even geen onverhard meer, maar nu over geasfalteerde fietspaden. En de navigatieapp Osmand regelt dat keurig voor je.

 

D. Zaterdag 18 augustus 2018, Noaberpad-18

Wederom een wandeletappe vandaag op het Noaberpad. Zie deze link

E. Zondag 19 augustus 2018,

Lekke band!

Aangezien een bezoek aan Hamburg deze vakantie ook in de planning zat besloten we te verkassen naar de Lüneburger Heide. Zo’n 35 km buiten Hamburg vond ik een camping, die voor een paar nachten wel adekwaat zou zijn. De tocht erheen verliep niet vlekkeloos. Ergens op de A1 kregen we een lekke band. Gelukkig meldde de Ford het zelf zodat we tijd hadden een parkeerplaats op te zoeken.  Reserveband erom en verder. Dat reservewiel is een “thuiskomertje” en je mag er officieel niet harder mee dan 80 km/uur. Vanwege de vouwwagen achter de auto mag je (in Duitsland) toch al niet harder dan 100 km/u, dus met een gangetje van 90 verder. De camping in Garlstorf was prima. Beetje te dicht bij de A7, dus we hadden wat last van verkeerslawaai.

F. Maandag 20 augustus 2018, Dagje Hamburg

De binnen Alster met spoorbrug

’s Morgens eerst maar eens naar een garage voor die kapotte voorband. De mevrouw van de camping had ons een adres gegeven, dus daarheen op weg. Helaas is de maat van de voorband niet op voorraad, die moet besteld worden. Tja, we hebben brede sloffen onder onze Ford Focus. Morgen kunnen we terugkomen. Daarna op weg naar Hamburg via binnenwegen. Om nou met 90 (nu zonder aanhanger) een beetje over de drukke A7 te sukkelen gaan we niet doen natuurlijk.  Hamburg heeft veel P&R parkeerterreinen en we gaan staan op die in Veddel, vlak bij de Elbe. Met de fiets verder de binnenstad in.

Wij komen graag in Hamburg. We zijn zeker al 4 keer op een kerstmarkt geweest en we vonden het leuk ons ook eens met mooi weer op een terras aan de Alster te kunnen zitten. En Renée mag graag shoppen in deze stad. Wim besteedt de tijd aan rondkijken en foto’s maken. Hierbij een fotoimpressie:

 

G. Dinsdag 21 Augustus 2018, Fietstocht Lüneburger Heide (65 km)

De Lüneburger Heide

De laatste dag van onze korte vakantie. We gaan een fietstocht maken over de Lüneburger Heide. Dat gebied kennen we nog niet goed en lijkt ons wel leuk. Via een in Hamburg gekochte kaart een route uitgezet van een km of 40. We fietsen eerst naar Hanstedt waar een bakker met koffie zit (gisteren ook al bezocht op weg naar Hamburg). Vandaar via Undeloh en Wesel naar Handeloh. Daar in de zon op een terras gezeten. Via Asendorf weer terug naar Hanstedt en Garlstorf. En Renée kan een afstand van 65 km gelukkig al weer aan zonder problemen. Volgend jaar weer fietskamperen!