Noaberpad-18

Zaterdag 18 augustus 2018, van Gendringen naar Zeddam (18,3 km)

In de buurt van Ulft

Vandaag etappe 2 van ons tripje naar de Achterhoek. Het zal wederom 25 graden worden en dus prima weer om te wandelen.  Op de camping maar eens uitgezocht hoe het zit met de route hier. Daarvoor op de site gekeken naar wijzigingen en inderdaad, de boel is veranderd. Had de routecoördinator even niet nagekeken!  Het blijkt dat de nieuwe eigenaar van landgoed Hardenberg, net over de grens in Duitsland, alle toegangen heeft afgesloten. De wandelaars moeten dus via een andere weg lopen.

Om niet beschuldigd te worden van smokkelen met de route besluiten we om in Nederland te starten ter hoogte van dat zelfde landgoed. Dan klopt het ongeveer weer. De auto stallen we in Zeddam en per fiets naar een plekje ergens in het veld achter Engbergen, zoals het hier heet.

We lopen nu langs de Oude IJssel, die in Duitsland Issel heette. Interessant is de loop van de Rijn die hier ooit langs liep en via Doesburg weer richting Arnhem trok. Na de laatste ijstijd is dat veranderd. In Ulft aan de koffie bij een bakker. Goed dat die er is, want alle horeca is rond dit tijdstip nog gesloten. De Duitse gewoonte van ons om bij een Bäckerei koffie te drinken houden we erin.

Een mooi herenhuis in Terborg

Ulft zelf heeft ook een historie van winning van ijzererts en een ijzerverwerkende industrie. We zien de oude fabrieken van de DRU bijvoorbeeld, waarin nu een cultureel centrum is gevestigd. Verder lopend langs de rivier passeren we Silvolde, Terborg en Etten. Wat opvalt is het toch andere landschap vergeleken met de oostkant van Winterswijk. Het is wat saaier en je merkt de invloed van de industrie hier.

Het Maria kapelletje

Uiteindelijk via een lang rechte weg naar Zeddam. Onderweg bij een Maria kapelletje nog 2 dames gesproken die we onderweg al een aantal malen zagen. Ze lopen ook het Noaberpad en lopen in 5 dagen de 5 laatste etappes achter elkaar. Ze logeren bij B&B’s en Vrienden op de fiets.

Beiden hebben we last van de voeten. Wim heeft een fikse blaar opgelopen en Renée een likdoorn. En we waren behoorlijk moe na afloop. Gek eigenlijk. Een maand geleden liepen we in 4 dagen de veel moeilijker Lahn Wanderweg bij 35 graden en hadden we geen problemen.

De gelopen route: