Drenthepad-12

Donderdag 8 november 2018, van Mantinge naar Orvelte (16,9 km)

Vlak bij Mantinge

Vandaag deel 2 van het stuk tussen Oosterhesselen en Hooghalen. Ook nu willen we weer ongeveer 20 km lopen. Maar de routecoördinator vergeet dat het inmiddels half november is, en dat het al vroeg donker wordt. 

We starten in Mantinge om 11:30, eigenlijk al een beetje te laat.  Het is wel erg lekker om weer te lopen. Vooral het herfstlicht is in deze tijd erg mooi om te zien. De foto’s worden bijna automatisch goed, met dat strijklicht.

Eerst kom je door Bruntinge, een gehuchtje met 5 huizen.  Vlak daarvoor zien we een groot veebedrijf voor koeien, varkens, of kippen. Wat opvalt is dat dit soort bedrijven ook in Nederland steeds groter wordt (zie foto hiernaast).

 

Vervolgens over het Scharreveld, een behoorlijk groot heidegebied. Het Drents Landschap is nog steeds bezig dit gebied verder aan de natuur terug te geven door weidegebied van de boeren op te kopen. Het ziet er prachtig uit. Overigens is het lopen over de geitenpaadjes met soms hoog gras lastig en erg vermoeiend.

Daarna verder naar Westerbork, waar we in 2014 met het Jacobspad doorliepen.  Het wordt echter al later en er kan even geen stop meer vanaf.  We proberen nog steeds te mikken op het einddoel bij de auto, zo’n 6 km buiten Orvelte. Dus niks koffie, meteen door. Beetje jammer, want er staat leuke horeca in Westerbork.

Verder doorlopend naar Orvelte moet we toch maar even overleggen. Als we zo doorgaan komen we rond 17:30 uur bij de auto aan, en het stukje daarvoor is de heide bij de Meeuwenplassen.  En om nou bij donkerte over de heide te darren, lokt ons niet erg aan. Het is niet anders. We snijden een stuk af, lopen niet meer over de route en in plaats van na  6 km, komen we nu na 2 km bij de auto. Volgende keer toch even beter letten op wanneer het donker wordt, routecoördinator 😕 .

Hier de gelopen route: