Drenthepad-13

Zondag 17 februari 2019, van Elp naar Hooghalen (16,0 km).

Onze eerste wandeltocht in 2019. Half februari, prachtig zonnig voorjaarsweer en een temperatuur van een graad of 14. Dan wil je wel wandelen natuurlijk.

Het pad een beetje verprügeld

We zouden verder moeten waar we de vorige keer gebleven waren, ergens voorbij Orvelte.  Maar omdat dit de eerste tocht is dit jaar, willen we niet meteen 23 km lopen en liever iets van 15-16 km. Terecht, naar later bleek want we waren redelijk moe na afloop en ik had een fikse blaar onder m’n voet. Alleen moet je dan de auto ergens parkeren ten oosten van het voormalige kamp Westerbork en daar kun je niet parkeren. Dus we doen het anders. We starten in Elp en eindigen in Hooghalen. En dat stukje van 9 km tussen Orvelte en Elp doen we later wel eens.

In Elp nog even koffie gedronken in een hotel aldaar, en vervolgens op pad. Elp is weer zo’n typisch Drents dorpje met veel oude Saksische boerderijen. Buiten Elp, bij het Elpermeer, blijkt dat Staatsbosbeheer ons pad een beetje verprügeld heeft.

Indrukwekkend, de 102.000 stenen

Verderop kom je in het gebied van voormalig kamp Westerbork. Er lopen veel bezoekers rond.  Het blijft indrukwekkend wat je hier ziet en vooral het besef dat 102.000 Joodse Nederlanders vanuit hier per trein vertrokken en werden vermoord in de gaskamers in Oost-Europa.

 

 

 

 

Radiotelescoop Westerbork

Nog wat verderop zie je de radiotelescoop van Westerbork. Ook dat blijft indrukwekkend. Tenslotte wandel je via het Melkwegpad het gebied uit en via het bungalowpark het Groote Zand bereiken we Hooghalen.

 

 

De gelopen route: