Drenthepad-6

Maandag 21 mei, van Exloo naar Emmen (21,5 km)

De schaapjes in Exloo

Het kan niet op met het mooie weer deze meimaand. Het lijkt wel of de “climate-change” ons in Noord-Europa beter en warmer weer brengt. Als dat waar is mogen we zeker niet klagen. Hoe dan ook, wij lopen weer op deze prachtige 2e Pinksterdag. In Exloo eerst aan de koffie natuurlijk en daarna op pad. Buiten het café worden we al opgewacht door 2 schaapjes, gemaakt van een steen uit de préhistorie (zie foto hierboven). Leuk gedaan.

Buiten Exloo komen we al snel over het Molenveld, weer een stukje bewaard gebleven oorspronkelijk heidegebied. Daarna gaat het verder door het Odoornerzand en het Zuiderveld. Opvallend dat tussen deze dorpen nog zoveel oorspronkelijk gebied bewaard is gebleven. Dat is ook de kracht van het Drenthepad natuurlijk, dat je daar doorheen leidt. En op de fiets kom je hier niet.

Monument bij het onderduikershol

Na Valthe gepasseerd te zijn komen we in het Valtherbos langs het onderduikershol, waar in de oorlog vele joden hebben gezeten.  De man die deze joden hielp, Bertus Zefat, een kippenboer uit Valthe heeft z’n moedige daad met z’n leven moet bekopen. Na verraad werd hij door de Duitsers gefusilleerd. De Duitsers hebben het hol nooit ontdekt overigens en de onderduikers hebben de oorlog overleefd.

Na het Valtherbos lopen we om de wijk Emmermeer heen alvorens via de Emmerdennen naar het station te lopen, waar we de auto hebben staan. Veel bos gezien vandaag!

Hier de link naar het Google Maps kaartje van deze etappe