Fietsen naar Rome, etappe 30

Vrijdag 26 mei 2017, Ponte Messa naar Sansepolcro (58 km)

Voor een overzicht van alle etappes in 2017 zie deze link

Het mooie (Toscaanse in dit geval) landschap

Vandaag krijgen we de bergetappe over de Apennijnen. De top ligt op zo’n 985 m en we zullen de nodige klimmeters gaan maken vandaag. De klim is ook niet gemakkelijk, merken we. Soms moet ik terug naar de 1e versnelling en dat zal dan wel 9% of meer zijn. Het uitzicht vergoedt veel. Het gebied lijkt erg op dat rond Arezzo en Cortona waar we eerdere vakanties (met de auto) zijn geweest. Mochten we ooit in Italië willen gaan wonen (je droomt wel eens wat – zie ook Bevagna :-)), dan zou dit gebied een goede plek zijn.

In Badia Tebalda hebben we het eerste stuk achter de rug en daar maar eens aan de koffie. Met deze keer een brioche con crema. Lekker na zo’n inspanning. Ik moet zeggen dat het klimmen hier zwaarder lijkt dan in de Alpen. Maar dat zal aan mijn instelling liggen (“na de Alpen is verder alles gemakkelijk”, zoals ik de hele afgelopen winter heb volgehouden, ondanks het feit dat Reitsma daarover wel wat waarschuwende woorden spreekt). Het tweede gedeelte van de klim is zeker zo lastig als het eerste stuk, maar uiteindelijk bereiken we de top – althans die voor ons. De echte top (mét restaurant) is nog een paar kilometer verder via een zijweggetje te bereiken, maar daar wagen we ons niet aan. Naar beneden en halverwege de afdaling deze keer eens een échte Italiaanse lunch in een restaurant, zoals de Italianen dat ook doen. Heerlijk, na de inspanning van de afgelopen uren.

We zijn al op tijd in Sansepolcro, weer zo’n mooi oud stadje met stadsmuren. Na een ijsje op weg naar de camping die een paar kilometer buiten het stadje ligt. Wel eerst even 2 kilometer over een erg drukke tweebaans weg.

Hier de link naar het Google Maps kaartje van de gereden route

Hoogteprofiel (klik voor een uitvergroting) en statistiek van deze etappe:

Statistieken van vandaag:

  • Hoogte Ponte Messa: 335 m
  • Hoogte Sansepolcro: 305 m
  • Maximale hoogte: 984
  • Klimmeters: 1054
  • Daalmeters:  1084
  • Afstand: 57,4 km
  • Tijdsduur: 9 uur 4 minuten