Noaberpad-1

Maandag 2 januari 2012, Nieuweschans naar Bellingwolde (20,5 km).

Voor een overzicht van alle Noaberpad etappes, zie deze pagina.

Het kerkje van Bellingwolde

Vandaag beginnen we met de start van een nieuw langeafstandspad, het Noaberpad dat loopt van Nieuweschans naar Kleve, een afstand van 415 km. Het werd na al die feestdagen hoog tijd eens een tijdje naar buiten te gaan. Het regende niet meer (gisteren nog een neerslag van zo’n 23 mm, terwijl er op 30 december ook al 20 mm viel), Renée had nog een vrije dag, en daarom konden we er vandaag wel op uit.

Omdat de dag zelf kort is toch maar op tijd van huis vertrokken en om 9:23 uur per bus en trein van Bellingwolde via Winschoten naar Nieuweschans gereisd, waar we een klein uur later om 10:15 uur aankomen. Het eerste stuk is goed te doen, want we lopen vooral maar verharde stukken. Onverhard is wel erg nat zien we al snel. En daarom maar wat bypasses bij Nieuweschans zelf en bij Oudeschans.

Omdat de horeca vandaag volledig niet beschikbaar was en de bankjes onderweg te koud waren om te gaan zitten, moesten we helaas de hele tocht wel in één keer achter elkaar afleggen. 20 km, d.w.z. 5 uur, lang op je benen staan zonder even te rusten.  Dat valt toch niet mee.

Het Boele Tijdenskanaal. 

 

 

 

De statige voorhuizen van de boerderijen hier.

 

 

 

 

Oudeschans, als vesting door Willem-Lodewijk van Nassau aangelegd tijdens de 80-jarige oorlog, toen de Dollard nog tot hier kwam. Dit is de oude garnizoenskerk. We wilden hier koffiedrinken (na 10 km graag een pauze 🙂 ), maar helaas, alles dicht. Maandagmorgen moet je niet verwachten dat de horeca open is.

 

 

 

 

Het vestingsmuseum van Oudeschans.

 

 

 

 

 

 
Dit akkerland ligt er nogal verzopen bij. Op de achtergrond windmolens, net over de grens met Duitsland.

 

 

 

 

 

 

Achter Bellingwolde ga je een mooi natuurgebied in, waar ook weer verdedingswerken zijn te vinden, deze keer uit rond 1800. Dit stuk is helemaal onverhard, en we kregen met de nodige modder te maken. Gelukkig waterdichte schoenen aan!