Noaberpad 15

Vrijdag 22 september 2017, van Winterswijk naar Barlo (15,8 km)

Voor een overzicht van alle Noaberpad etappes, zie deze pagina

Het “weideterras” met koffie

Het beloofde een prachtig najaarsweekend te worden met weinig wind, veel zonneschijn en temperaturen rond de 20 graden. Ideaal voor een wandelweekendje. Gisteravond zijn  we naar Hotel Fletcher gereden in Winterswijk, waar we 3 nachten zullen verblijven. We ontbijten niet in het hotel, maar doen dat onderweg wel. Met de fietsen achterop rijden we naar Bocholt, waar we bij een bakker aan het ontbijt kunnen. Dat is wat minder onpersoonlijk dan in een zakelijk hotel, vinden we. Daarna op weg naar Barlo waar we de auto stallen en per fiets teruggaan naar het startpunt van de wandeling, ergens onder Winterswijk.

Onderweg op de fiets komen we een leuk plekje tegen waar een boer (?) een koffiestalletje heeft staan met stoeltjes en tafeltjes om even te zitten. Zelfs cake en koek is er te vinden. Je moet zelf het geld in een bus gooien, er is verder niemand te vinden. Zo’n methode kan natuurlijk alleen op het platteland zoals hier.

Het is echt prachtig weer. We stallen de fietsen aan de Esselinkhoekweg, waar we de vorige keer gestopt waren, en starten de wandeling die eerst een stukje naar het noorden gaat, richting Winterswijk en passeren 2 keer het riviertje de Boven Slinge. Er is daar ook een oude watermolen uit 1652 die weer gerestaureerd is en gedeeltelijk als restaurant in gebruik is.

We lopen inmiddels in de Woold, een vroeger – toen de grens nog erg gesloten was – vrij onbewoond en ruig gebied met veel bos en zwerfkeien. Sommige van de grootste keien zijn soms ook ergens opgesteld.  Die grens zelf kun je alleen terugvinden omdat we over een slootje lopen. Geen bordje of grenspaal te zien verder. Onderweg komen we de beheerder van het pad tegen, die deze dag heeft uitgezocht om de controle te doen of alle aanwijzingen nog wel kloppen. Zijn vraag of, wat ons betreft, alles OK is kunnen we bevestigen. Nou lopen wij zelden op de aanwijzingen en veel meer op de tekens onderweg en het kaartje. Pas als die niet voldoende helpen gaan we nog eens de aanwijzingen lezen. Rond 16 uur komen we aan in Barlo. Auto gepakt, fietsen opgehaald en naar Bocholt gereden waar we een pizzeria bezoeken.

Hier de link naar de gelopen route in Google Maps