Noaberpad-3

Zondag 25 maart 2012, Wedde naar Bourtange (24 km).

Voor een overzicht van alle Noaberpad etappes, zie deze pagina

De Ruiten-Aa

Het belooft prachtig weer te worden en derhalve tijd voor de derde etappe van het Noaberpad. We hebben 2 belbussen nodig om van Bourtange naar Wedde te komen, maar moeten helaas in Vlagtwedde 50 minuten wachten voor de overstap. Gelukkig is het met de belbussen hier een gemoedelijke zaak en de chauffeur rijdt na overleg met de centrale in een keer door. In plaats van om 9:50 staan we al om 8:50 in Wedde. Een stel uit Steenwijk dat we de vorige keer ook al zagen stapt eveneens uit voor deze etappe.

De sportschoenen van Wim bevielen de vorige keer niet en hij hield er 3 blaren aan over. Bovendien hielp het niet om minder last van de voetblessure te hebben. Daarom gewoon weer terug naar de stevige wandelschoenen. De spierblessure in de voet is nog steeds niet verholpen overigens.

Tot een uur of twaalf is het nog erg koud en bewolkt, daarna breekt de zon in snel tempo door en is het erg plezierig wandelen. De tocht gaat grotendeels door het stroomgebied van de Ruiten -Aa en vrijwel steeds langs het riviertje. Het voordeel is dat het heel erg rustig is en dat je vrijwel niemand tegenkomt. Nadeel is dat de plekken waar volgens de kaart in het boekje koffie gedronken kan worden helaas niets te krijgen is, want plek 1 is een bed- en breakfastlocatie en plek2 een (gesloten) theehuis. Koffie lukt pas weer op het eindpunt. Zo is er altijd wat natuurlijk.

Nu ik toch aan het mekkeren ben. De tocht zelf is redelijk zwaar. Het valt ons op dat het Noaberpad vrijwel geheel over onverhard gaat. Dit in tegenstelling tot eerdere tochten die we maakten waar toch ook wel grote stukken verhard bij waren. Maar hier niet. Veel stukken koeieweiland en soms zelfs langs pas omgeploegde akkers, en dat bemoeilijkt het lopen. Voor kleine stukjes niet erg, maar lange stukken…

Maar de tocht is schitterend en we hebben het er graag voor over. Dit gebied in Westerwolde is erg de moeite waard. Weer een gebied waar we toch eigenlijk erg weinig van wisten. En we denken wel dat Nederland overvol is, maar daar merk je hier helemaal niets van. Ja, op het eindpunt in toeristenlocatie Bourtange. Beetje erg vol daar, maar wel lekkere koffie met heerlijke taart!