Noaberpad-7

Zaterdag 19 mei 2012, Ter Wisch naar Klazienaveen Noord (23,5 km).

Voor een overzicht van alle Noaberpad etappes, zie deze pagina.

Het klooster van Ter Apel

Het belooft weer prachtig weer te worden en daarom wederom op pad. Met het Openbaar Vervoer gaan is vandaag wat lastig. We willen eindigen in Klazienaveen Noord, maar daar rijdt geen bus. We zullen eerst een stukje moeten fietsen, en dan 3 bussen nemen om bij het beginpunt in Ter Wisch te komen. Dat is wat veel van het goede en bovendien willen we met dit weer wel het hele stuk fietsen.  Maar na afloop weten we weer waarom het OV nemen ook zo z’n voordelen heeft: 25 km fietsen maakt je meteen al een stuk vermoeider en dat merkt je echt wel bij het lopen.

De bedding van de Ruiten AA

Bij Ter Apel lopen we even om het klooster heen. Helaas is er geen tijd om binnen het museum te gaan bekijken. Dat moet een andere keer maar. Verderop, ter hoogte van het AGO dorp, loop je een stukje langs de oever van het Ruiten AA riviertje. Je ziet dat die in de loop van de tijd toch een behoorlijk brede bedding heeft uitgesleten.

We komen langs een dorpje Barnflair en vragen ons af waar deze naam vandaan komt. Maar niks Engelse of Franse spelling, het is een verbastering van Brandend Veen. Net over de grens ligt het Duitse Barenfleer, dat hier ook op lijkt. Ook hier zijn nog resten van verdedigingswerken te vinden uit de 17e eeuw.

Westerwolde te midden van het veengebied

Na Ter Apel verlaten we de zandrug van Westerwolde en loop je in het open landschap van de voormalige, afgegraven veengebieden. Westerwolde was een mooi stukje Groningen, dat we op deze manier goed hebben kunnen bekijken. We verwachten nu een saai landschap maar dat valt toch nog wel mee. Wèl zie je aan de oudere huizen dat het een erg arme streek is geweest. Een deel lopen we langs de Runge, een voormalig veenriviertje, en men werkt eraan om ook het stroomgebied van de Runge te herstellen.

Ook deze tocht waren er de nodige onverharde stukken, zoals het beginstuk van de Runge net na Barnflair over een lengte van zo’n 3,5 km,  die lastig te belopen waren. Na goed 6 uur lopen zijn we om 17:15 uur in Klazienaveen Noord. We halen de fietsen op en gaan over de grens in Haren (Ems) eens kijken of ze een lekkere Eiscafé voor ons hebben. Haren blijkt een aardig stadje van 23.000 inwoners te zijn.

Mannenmode Schomaker

Tijdens de fietstocht naar het beginpunt zijn we in Emmer Compascüum ook nog even langs het voormalige huis van een tante van Wim gereden (Tante Catrien), die was getrouwd met Jo Schomaker (van de mannenmode zaken in Groningen/Drenthe). Daar heeft Wim nog eens gelogeerd toen hij een jaar of 8 jaar was.

 

 

Link naar het Google Maps kaartje