Zuiderzeetocht, etappe 4

Dinsdag 12 juli 2016, van Volendam naar Stavoren (55 km)

De zon boven de Zuiderzee
De zon boven de Zuiderzee

Het hotel hier is weer prima. Als we wakker worden hebben we een mooi uitzicht op het IJsselmeer met de opkomende zon erboven. Heel mooi (zie foto). Vandaag een wat kortere etappe dus we hoeven niet zo heel vroeg op. Om 8:30 op pad. Als we door Edam rijden komt ons een Duitse camper voorbij met de volgende tekst achterop:

  • Zu alt zum arbeiten
  • Zu jung zum sterben
  • Top Fit zum reisen
De koeien worden verweid
De koeien worden verweid

Dat spreekt ons ook wel aan natuurlijk. Onderweg naar Hoorn langs de zeedijk moeten we even wachten op een kudde koeien die verweid moet worden. We maken een praatje met de boer, die vertelt dat hij als jongen met de brommer ook eens de Zuiderzee op één dag met z’n vrienden is rondgereden. Ze waren bekaf toen ze om 00 uur weer thuis waren. Op onze vraag of zo’n weitje voor de koeien niet veel fijner is dan een loopstal antwoord hij bevestigend. Hij zou nooit aan een loopstal beginnen. Koeien als industrieel product vindt hij maar helemaal niks. Hij heeft bij z’n boerderij wel een behoorlijk grote boerencamping ernaast liggen, dus dat zal wel helpen.

Het is hier al weer volledig platteland. We zijn de randstad duidelijk uit (gelukkig). In Hoorn drinken we koffie op het mooie pleintje in de binnenstad met de Oude Waag. Dat gebouw stamt uit 1609. Al rondtrekkend rond de Zuiderzee krijg je wel veel verhalen te lezen over hoe het er hier vroeger aan toeging. Zoals de zeeslag bij Hoorn in 1573, toen de Geuzen een Spaanse vloot onder leiding van Bossu overwonnen. In de haven ligt in een museum een mooie kopie van een fluit, het standaard vrachtschip uit de Gouden Eeuw. Voor een rondleiding is helaas geen tijd, dus dat doen we later nog eens.

Enkhuizen
Enkhuizen

Via dijkweggetjes gaat het naar Enkhuizen. Meteen eerst maar de overtocht boeken, en er is plek genoeg op de boot. We kunnen wel even naar het Zuiderzeemuseum, dat bestaat uit een binnen en een buitenmuseum. We bekijken de klederdrachten van de verschillende zuiderzeestadjes. Voor het buitenmuseum is helaas geen tijd want de boot wacht om 16:30. Wel nog even tijd voor een terrasje, dat dan weer wel!

Om 167:30 vertrekt de boot naar Stavoren. Er zijn nog enkele routefietsers aan boord. Onderweg kan ik mooi nog wat plaatjes schieten van oude zeilschepen, die hier veel rondvaren. Het huren van zo’n boot voor gezelschappen (of opgeleid worden tot zeilmatroos) zit kennelijk in de lift.

In Stavoren de auto gepakt en in Lemmer nog even het einde van de reis gevierd met aan glaasje. Als afsluiting van weer een mooie fietsreis!

De kaart van de gereden route:

dag-4