Zuiderzeetocht, etappe 1

Zaterdag 9 juli 2016, Stavoren naar Zwolle (104 km)

Blokzijl
Blokzijl

We vertrekken vroeg van huis (07:30 uur) om een beetje op tijd te kunnen beginnen. We moeten iets van 100 km rijden, dus dat is wel nodig ook. Rond 9 uur stappen we op de fiets in Stavoren. We lopen buiten Stavoren al snel tegen een versperring aan. Er blijkt een triathlon gehouden te worden, de Frysman, en we moeten een stukje omrijden naar Warns en komen bij Laaksum weer op de route. Daardoor missen we wel de Roode Klif, bekend van de slag bij Warns in 1345, waar de Friezen de Hollanders in de pan hakten. Die triathlon mag er zijn: 4 km zwemmen, 180 km fietsen en dan een marathon lopen van 42 km!

Het route boekje “Zuiderzeeroute” van Diederik Mönch bevat niet veel aanwijzingen over de route, maar dat is ook volstrekt niet nodig. De LF bordjes geven het duidelijk aan. Wel staat er veel informatie in het boekje over wat je onderweg tegenkomt en ook veel historische informatie. Een prima handleiding voor onderweg. Leuk is het verhaal van het riviertje de Tjonger als scheidslijn tussen het Friese land en het Saksische land van bijv Oost- en Weststellingwerf.

Via Oudemirdum gaat het naar Lemmer en is het tijd voor de koffie. Wat opvalt in Lemmer is het vele aantal Duitsers. Het is er gezellig vertoeven. Hierna verder en bij Ossenzijl gaan we de Weerribben in. Die kennen we nog van eerdere eendaagse fietstochtjes, maar het blijft een heel mooi gebied.

In Blokzijl hebben we nog even foto’s genomen van Kaatje bij de Sluis. Dat deed ons herinneren aan jaren geleden toen we daar eens aten en in het bijbehorende hotel (over de brug) overnachtten. Een beetje (?) dronken moesten we over die brug. Renée zag 2 bruggen en ik zag een brug zonder leuning, die er wel is natuurlijk. Bang om in het water te vallen?

Even voor Zwartsluis begint het om 15:45 uur te regenen. Hé, op onze Romereis een paar weken geleden begon het onder in Duitsland ook steeds rond 16 uur te regenen! De regenkleding moet aan. Er was ons gisteren door weerman  “de Vuurtoren” (Gerrit Hiemstra) een droge dag beloofd, maar toch weer 1,5 uur fietsen in de regen. We hebben nieuwe waterdichte sloffen voor onze schoenen, dus die worden meteen getest.

Na Zwartsluis verlaten we de route en rijden via Hasselt naar Zwolle waar we een hotel hebben geboekt. In Zwolle is het gelukkig weer droog en kunnen op een terras aan het ijs en de wijn.

De kaart van de gereden route:

dag-1