Zuiderzeetocht, etappe 2

Zondag 10 juli 2016, Zwolle naar Amersfoort (99 km)

Stadspoort van Kampen
Stadspoort van Kampen

Het hotel was niet geweldig. Veel te warm en de ramen konden niet open omdat je aan de ring van Zwolle zit met veel verkeerslawaai. Om 06:15 uur opgestaan en om 8 uur alweer op pad. We rijden 14 km terug naar Kampen en pikken daar de route weer op. Het stukje van Zwartsluis naar Kampen van de route hebben we dan gemist, maar dat moet maar. We bespreken de hotels zo laat mogelijk (wachtend op goed weer) en ja, dan is veel al volgeboekt. Maar wat verder rijden vinden we niet zo heel erg.

In Kampen is rond dit tijdstip erg veel kerkvolk op de been. De mannen keurig in pak met stropdas en de dames met gedekte kleding. De wat jongere vrouwen zie je wel met fleurige kleding overigens. Dit beeld zie je toch bijna niet meer in Nederland, maar hier wel (en verderop op de Veluwe ook nog).

In Elburg aan de koffie. Naast ons zitten een paar wielrenners, waarvan er eentje een lelijke smak heeft gemaakt. Renée gaat hem toch maar even verbinden (die lui hebben niks bij zich natuurlijk), hetgeen erg op prijs wordt gesteld. Elburg heeft een mooi oud centrum. De temperatuur is prima, het zal rond de 28 graden Celcius worden vandaag.

We rijden over erg veel dijkjes en hebben een goed beeld van de randmeren. Een nadeel is de harde wind vandaag die verder op de dag steeds harder gaat waaien (na Harderwijk kracht 7 volgens ons). Ook die wind was niet voorspeld door de weermannen.

In Harderwijk willen we de lunch inkopen, maar alle supermarkten zijn dicht. Het wordt derhalve een lunch in een restaurant in het centrum, waar het vrij rustig is. Verderop bij de boulevard is het wel enorm druk met o.a. motorrijders. We gaan verder en passeren Strand Horst en Strand Nulde. Veel watersport hier van surfers en kitesurfers tot zeilers.

In de buurt van Bunschoten
In de buurt van Bunschoten

De tegenwind wordt steeds sterker en we beloven onszelf een ijsje in Spakenburg. Alhoewel ook een christelijk dorp is er wel horeca open, maar geen ijssalon. We rijden daarom door en fietsen via de LF9, die hier langskomt naar Amersfoort, waar we rond 17:30 aankomen. Volgens de routecoordinator zou het stukje Spakenburg naar Amersfoort hooguit 10 km zijn, maar het zijn er 15…

Snel naar het centrum voor het ijs, daarna het hotel opgezocht, gedoucht en terug naar het centrum voor het avondeten. Er waren overigens geen grote TV schermen om de finale van het EK voetballen te zien (Frankrijk – Portugal) en bovendien werd het te koud. In het hotel de wedstrijd gevolgd, die door Portugal met 1-0 werd gewonnen.

De kaart van de gereden route:

dag-2