Zuiderzeetocht, etappe 3

Maandag 11 juli 2016, van Amersfoort naar Volendam (91 km)

Amersfoort
Amersfoort

Het Mercurehotel is hoog, we zitten op de 10e etage en je hebt daardoor een mooi uitzicht naar het Noorden en Oosten. Je kunt zelfs de hoge flats van Almere zien. En ook de regenbuien die in die buurt voorbijtrekken. Om 7 uur aan het ontbijt en dat is prima. Rond 8 uur weer op pad. Via de LF9 terug naar Bunschoten en daar de weg naar Eemdijk genomen, waar de route doorheen komt. We hebben mazzel, want hier moet je met een pontje over de Eem, en op zondag vaart dat niet en moet je een heel stuk verder rijden. Er varen behoorlijk grote vrachtschepen door de Eem.

We gaan een stukje naar het Zuidwesten en kunnen constateren dat het nog harder waait dan gisteren. We hebben de wind nu pal tegen, en het is kracht 8 volgens ons, hetgeen te zien is aan de takjes die van de bomen waaien en datzelfde geldt voor de nog groene kastanjes. Gelukkig gaat het meeste van de route naar het Noordwesten of het Noorden, d.w.z. zo’n 60%. Kortom een kleine zomerstorm!

Vesting Naarden
Vesting Naarden

We gaan via Huizen, waar de koffie op ons wacht, langs de kust naar het vestingstadje Naarden. Ik (Wim) ben hier nog nooit geweest, maar Renée wel. In Muiderberg kunnen we het Muiderslot op een afstandje bewonderen.

Dit stuk loopt veelal Oost-West maar gelukkig zijn hier de nodige bossen, die de wind weghouden. Amsterdam zien we nauwelijks. We komen nog langs P&R Zeeburg waar we vaak parkeren als we in A’dam moeten zijn.

Het Muiderslot
Het Muiderslot

In Durgerdam hebben we een koffie/theepauze met uitzicht op het IJsselmeer. Daarna verder naar Monnickendam, waar we een ijsje eten, en naar Volendam. Dat is wel een erg toeristisch dorpje kunnen we nu constateren. Beiden zijn we hier een jaar of vijftig niet meer geweest. Renée had de kleinkinderen nog wel eens willen meenemen naar Volendam, maar nu ze het zelf meemaakt, ziet ze er maar vanaf.

 

De kaart van de gereden route:

dag-3