Drenthepad-18

Woensdag 15 mei 2019, van Veenhuizen naar Roderesch (23,1 km).

Het gevangeniscomplex van Veenhuizen

De 18e en laatste etappe van dit Drenthepad alweer. Het is snel gegaan.  Op 7 mei vorig jaar begonnen we ermee vanuit Leek, waar dit pad langskomt, en een jaar later en 324 km verder zijn we rond. Het is één van de mooiste paden die je kunt lopen. De route gaat door alle mooie gebieden van Drenthe en dat zijn er nogal wat.  Zeer de moeite waard en  we kunnen het echt aanbevelen.

Vandaag het stuk van Veenhuizen naar Roderesch, ongeveer 23 km. De laatste keer liepen we al weer bijna  29 km, dus dit moet ook wel kunnen. Op de fiets van eindpunt Roderesch naar beginpunt Veenhuizen komen we langs Norg en om 9:45 uur is daar warempel al een café open.  Maar dat komt omdat er ook een hotel in zit (hotel Karsten). Daarna verder op de fiets naar Veenhuizen  en tegen 11 uur kunnen we beginnen met de wandeling.

De begraafplaats van de mensen uit de strafkolonie. Een anoniem kruis!

De route neemt hier een omweg om de historie van Veenhuizen te laten zien.  Dat begon in 1818 met de oprichting van de Maatschappij voor Weldadigheid, een organisatie die straatarme gezinnen uit de randstad een nieuw bestaan bood op de Drentse (ontgonnen) heide. Ze kregen een woning en 2,5 hectare grond aangeboden. Dat gebeurde in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Gemeenten in de randstad stuurden echter ook asociale gevallen door (landlopers en dronkelappen). Daarvoor werd een strafkolonie ingericht en dat was Veenhuizen. Het routeboekje vertelt duidelijk het trieste verhaal van de (vaak) gedwongen deportatie van deze mensen. Je leert hoe armoede in de 19e eeuw soms leidde tot erge wantoestanden. Tegenwoordig is “Veenhuizen” een gewone gevangenis.

Een mooi boerderijtje in Westervelde

Verderop is de route verplaatst, merken we. Zowel boekje als GPX sporen niet met de tekens. Beetje jammer is dat de route een stuk langs een klinkerweg met autoverkeer loopt (voor Westervelde). Sommige grondeigenaren verbieden dan ineens het wandelen over hun grond. Terwijl dit soort wandelaars toch altijd erg netjes zijn (denken we dan). In Norg blijkt dat we op bekend terrein zijn. We liepen hier eerder, en dat klopt ook want zowel het Jacobspad (Uithuizen naar Hasselt) als het Groot-Frieslandpad komen hier langs.  Uiteindelijk gaan we langs Langelo en Alteveer naar Roderesch, waar we om 17:30 uur aankomen bij de auto.

 

De gelopen route: