Loire-à-vélo dag-13

Vrijdag 21 juli 2017, terugreis naar Nevers

Voor een overzicht van alle dagen zie deze link.

Uitzicht vanuit Sancerre

De trein gaat om 11:11 uur en we zullen aankomen in Nevers om 15:38 uur. We kunnen het vandaag derhalve rustig aandoen. Toch staan we redelijk vroeg op omdat we al wakker zijn en ook de files bij de badhokken willen voor zijn. Om 9 uur al weer in de stad om een petit-déjeuner te gebruiken bij ons stamcafé (sinds gisteren). De ober haalt indien nodig na de bestelling van een klant een vers stokbrood of zoet broodje bij de bakker, 2 deuren verderop.

Op het station gaat alles naar wens. Bij onze trein (een intercity) liefst 2 man personeel om alle fietsen (een stuk of 10 fietsers willen met deze trein) in een speciale wagon te hijsen. Je kunt zelf die wagon niet in, want ze blijven hem bewaken. Prima geregeld door de Fransen! De volgende rit, van Tours naar Nevers, gaat het wat anders. Hier hebben we een stoptrein. Het is onduidelijk waar de fietsen heen moeten en we worden ook van onze plek gedirigeerd. Vooraan is een wagon met haken waar de fietsen verticaal in gaan. De tassen (2x 4 tassen) gaan eraf en nemen we mee naar onze zitplek. De Ortliebs die we nu achter gebruiken bevallen daarvoor beter dan de Haberland tassenset die we eerdere vakanties gebruikten.

Om 15:30 uur terug in Nevers en het spul in de auto geladen. Meteen boodschappen gedaan voor zaterdag en zondag, want we zullen morgenavond laat thuis komen is de verwachting en dan is alles dicht. Vervolgens gaan we per auto naar Sancerre, want we willen dat stadje (bekend van de beroemde wijnen) nog bekijken en hebben daarom een hotelletje gereserveerd. Na installatie in het hotel het stadje bekeken en vooral de mooie uitzichten bewonderd, omdat we hier boven op een heuvel zitten (319 m). Sancerre wijn gedronken natuurlijk met als hapje het Crottin de Chavignol kaasje. Die Crottins (“geitenkeutel”) kunnen vreselijk stinken weten we uit eerdere ervaringen, maar deze is zacht en smaakt erg lekker en combineert heel goed met de wijn. Het is ook een klassieke combinatie geloof ik. Op het plein is op een toneel een Franse volksdansgroep bezig met dansen à la de Grunneger Daansers. Beetje saai dus.

En hier stopt onze vakantie. Het was weer een hele belevenis, deze reis. Onze tweede grote fietskampeertocht (na de Rome reis). Morgen zullen we per auto terugrijden naar huis.