Loire-à-vélo dag-4

Woensdag 12 juli, van Gien naar Orléans (80 km).

Voor een overzicht van alle dagen zie deze link.

Oude huizen als op een oud schilderij

Vanmorgen blijkt het te regenen bij het wakker worden. Vervelend want je wilt geen kleddernatte tent mee. Gelukkig wordt het snel droog en na het afdrogen van de tent met een sponsdoekje kan die toch droog mee. Het grondzeil is aan de onderkant bijna altijd wel nat en modderig, en die gaat opgerold altijd zo mee. We vertrekken weer om 8 uur, want het wordt een lange dag. We willen overnachten in Orléans en daar ook een rustdag nemen om de stad goed te kunnen bekijken.

Het eerste stuk moet steeds het regenjasje aan/uit. Dat ding willen we liever niet aan hebben, want door het zweten wordt je toch nat. Maar uit kan ook al niet.  Dus regelmatig even stoppen om te wisselen, afhankelijk van de buitjes. Gelukkig hoeven regenbroek en schoenhoesjes niet aan. Als het erg hard gaat regenen moet dat ook nog.  We checken op de app WheatherPro even de voorspelling van vandaag. Windsnelheid 26 km/uur, dat is windkracht 4-5, en we hebben wind tegen. Niet zo fijn.

Bij St-Florent gaan we wat van de rivier af en dat merk je onmiddellijk aan de steile heuvels. Maar het is wel te doen. Een enkel pijltje op de kaart en dat is 4-6% of zoiets. In Sully-sur-Loire aan de koffie. Het is een echte Franse bar, met veel ouderen. Een stel ervan kruipt zo nu en dan achter een gokkast.  in hetzelfde plaatsje de broodjes en kaas gehaald voor de lunch. We gaan verder over de brug en vervolgen de route via de rechteroever. Die bruggen zijn de enige plek waar je veel autoverkeer tegenkomt. Meestal is er geen apart fietsdeel op de brug. Maar de automobilisten gedragen zich wel netjes. Bij St-Benoit-sur-Loire aan de lunch. Er passeren veel fietsers hier. De route is behoorlijk populair. Franse fietsers zie je ook vaak met een fietskarretje met alle bagage erin. De vrouwen hebben in dat geval vaak alleen een ruime toilettas achterop! Arme Nederlandse vrouwen…

Onderweg nog even geprobeerd Renée in mijn luwte te laten rijden vanwege de sterke wind. We gaan dan wat sneller. Maar na 6 km valt ze ergens uitgeput in het gras. Dat werkt dus niet. En ze klaagt dat ze dan teveel op mij moet letten en niet om zich heen kan kijken. Terwijl ik echt probeer een constante snelheid te rijden…

Als we Orléans binnen rijden koerst de route-coördinator (Wim dus) aan op de plaatselijke camping (een municipal). Hij stond niet in de Osmand App, dus even opgezocht met Google Maps. Maar daar heeft hij wat slechte recensies. Van tevoren niet gecheckt door de route-coördinator! Zo’n camping willen we niet en daarom terug en alsnog naar een camping onder Orléans, bij het plaatsje Olivet. Kost wel 12 km extra, waardoor we uiteindelijk deze dag 96 km rijden. Maar die camping is prima. Je kunt er zelfs pizza’s krijgen. We zijn te moe om nog naar een supermarkt te rijden. Er was overigens bijna geen plek meer (met 230V) , omdat we rond 17:30 uur aankomen. Deze camping wordt door veel Nederlanders met caravan of camper ook gebruikt als stopplaats naar het zuiden merken we.

Hier de link naar het Google Maps kaartje