Bad Abbach-10

Vrijdag 26 juli 2019, Wandeling bij Schönhofen (12,5 km)

Voor een overzicht van onze fiets- en wandeltochten deze vakantie zie deze link.

Een beetje veel is verboden in Duitsland!

Dag 3 van de hittegolf (38 graden) en een wandeling vandaag, dus op tijd er uit, d.w.z. om 05:30. Per auto naar Schönhofen dat zo’n 8 km bij ons vandaan ligt. Daar eerst naar de plaatselijke bakker voor ons 2e ontbijt. Daarna door naar de parkeerplaats die het Rother wandelboekje van de Altmühltal aanbeveelt. Om 07:15 starten we met de wandeling die ongeveer 4 uur zal duren. Voordat de hitte echt losbarst zijn we weer terug is de bedoeling.

Het eerste deel is vrij vlak vanwege het riviertje de Schwarze Laber waar we langs lopen. Daarna omhoog de heuvels in. De bergstokken komen weer erg van pas.  We krijgen mooie vergezichten voorgeschoteld als je daar boven loopt.  Het doet ons denken aan de Eifelsteig waar we dit soort tochten voor het eerst deden (dat was in 2010), en ook aan de Lahn Wanderweg van vorig jaar.

Kijkje op de Schwarze Laber

Dit gebied, de Jura zoals ze het hier noemen, is wel heel erg mooi. Je zou er bijna gaan wonen, ware het niet dat dit Beieren is. Het land van Franz Josef Strauss zeg maar.

We komen door Eilsbrunn en daar aan de 2e koffie. De hotelgasten zitten binnen te ontbijten. Wij zitten buiten alleen op het terras.

Schönhofen vanuit de hoogte

Hierna gaan we door naar Schönhofen en daar begint een 2e lus van dit pad van in totaal 14,5 km. We klimmen weer omhoog en worden ergens opgewacht door een blaffende hond. Blijken er een Poolse jongen en meisje bezig te zijn met steile wand beklimming. Als we verder willen wordt het pad naar beneden erg steil en wat gevaarlijk. Bovendien begin ik erg moe te worden. Watertekort kan het niet zijn want we hebben altijd voldoende flessen bij ons. Tekort aan zout wellicht? Zou kunnen want we zweten ons werkelijk te pletter.  Voor de veiligheid keren we toch maar om op het pad . Van Schönhofen naar de auto gaan we weer langs Schwarze Laber en dat is gelukkig vlak. Wel brandt de zon nu ongenadig, zo rond 12 uur.

Terug bij de auto snel de airco aan. In Gundelshausen nog een liter koud water gekocht en op het terras van de uitspanning weggewerkt. En dat was erg welkom.

Nog iets over Duitsers. Het valt op dat er toch wel veel dikke duitsers rondlopen. We hebben de indruk dat het in Beieren erger is dan elders in Duitsland. En soms ook op jonge leeftijd al erg te dik. Standaard zie je op de camping een bejaard duits echtpaar met camper en 2 e-bikes achterop. En op de fiets dan langzaam met de trappers ronddraaien, d.w.z. met de hoogste ondersteuning. Het lijkt  ons allemaal niet erg gezond.

En het begint er natuurlijk mee dat alles hier heel lekker is. Echt heel lekker. Bovendien is overal eten te krijgen op elk uur van de dag. De bakkers zijn om 6 uur al open, en we zien veel werknemers langskomen tussen 6 en 7 uur om lekkere broodjes te kopen voor het ontbijt. Ook busjes vol met bouwvakkers. Vervolgens zijn alle porties hier erg groot. Een croissant is ongeveer 3 keer groter als in Frankrijk. En dan zit er ook nog spul in:  jam of room, of – zoals Renée vanmorgen had- met een soort marsepein. En hier in Beieren zijn dan ook nog overal Biergärten. En het bier wordt in erg grote glazen geserveerd.

De gelopen route: