Bad Abbach-11

Zaterdag 27 juli 2019, Fietstocht Altmühltal (87 km).

Voor een overzicht van onze fiets- en wandeltochten deze vakantie zie deze link.

Het stadje Riedenburg

Vandaag wordt het gelukkig wat minder warm, maar toch staan we weer vroeg op.  Rond 05:30 uur en dat bevalt goed. We doen het deze keer ook omdat de weerapps onweer voorspellen na 14 uur. Om die reden (we gaan een stuk langs de Altmühl fietsen), hebben we gekeken naar een bus met aanhanger die hier in het weekend rondrijdt. Het is een lijndienst langs de Altmühl en je kunt elke 3 uur opstappen.  Dat lijkt ons wel wat, gezien de weersvoorspelling. We starten de fietstocht in Riedenburg en willen naar Beilngriess rijden, een stukje van 35 km. Vandaar op en neer naar Berching, dat ook zeer de moeite waar moet zijn. We werden door de campingbeheerder  dringend op het hart gedrukt, die beide stadjes te bezoeken. En dan vanuit Beilngries met de bus weer terug, is het plan.

Beilngriess

We starten voor ons 2e ontbijt bij een bakker in Riedenburg en daarna op pad. Het is lekker fietsen over die Altmühl Radweg. Wel veel gruispaden, waardoor de fietsen erg smerig worden. Maar je hebt geen last van auto’s. Net buiten Riedenburg krijgen we al een helling van 14% voor de kiezen, oftewel terug naar de 2e versnelling. Ik weet niet of we die met onze fietsvakantiebagage (20-25 kg per fiets) ook zouden hebben kunnen nemen.

Het is een mooie tocht en hier fietsen is echt genieten. In Beilngriess opnieuw aan de koffie en dan door naar Berching. Op een bankje daar nemen we de lunch met broodjes kaas. Berching ligt niet meer aan de Altmühl, maar aan het Donau-Rijn kanaal.

Vakwerkhuis in Berching, anno 1590!

Berching is een heel oud stadje en alle stadsmuren en stadspoorten van eeuwen geleden staan er nog. Alsof je zo de middeleeuwen inloopt. Zo heeft het er bij ons dus ook uitgezien, eeuwen geleden.

 

Na dit bekeken te hebben weer terug naar Beilngriess. Onderweg brengen we nog een bezoek aan het Benedictijner klooster bij Plankstetten, dat we al ver ver in de heuvels zagen staan. Er werden allerlei kloosterproducten (bier!) verkocht en er was een boekwinkel met allerlei stichtelijke lectuur, maar ook met beschermengelen en andere spiritueel-achtige snuisterijen. Het klooster zelf was niet te bezichtigen. Misschien wel als je deelneemt aan een kookcursus? Die worden hier ook gegeven. Iets voor Renée dus.

Helling van 4-5%

Terug in Beilngriess besluiten we toch maar niet de bus te nemen. Het rommelt wel af en toe en er valt soms wat lichte regen, maar dat is het dan ook. Heel even de regenjacks aan, maar die kunnen ook al snel weer uit. Even na Dietfurt zit een helling van ik schat zo’n 4-5 % in het parcours. Ik trap makkelijker omhoog dan Renée en ga er vandoor. Boven stop ik. Als ze hijgend aankomt roep ik tegen haar: “ik was Kruijswijk en jij was Alaphilippe”. Dit vanwege de tour, waar Kruijswijk vandaag net van plek 4 naar 3 ging, omdat Alaphilippe kraakte op een helling.

Na 84 km fietsen zijn we weer terug in Riedenburg. Daar nog een ijsje op het terras, boodschappen doen en weer terug naar de camping waar we om 19:30 uur aankomen.