Bad Abbach-12

Zondag 28 juli 2019, Kelheim

Voor een overzicht van onze fiets- en wandeltochten deze vakantie zie deze link.

Een rustig dagje vandaag. Er zou vandaag 15 mm regen komen volgens de weerapps en we besluiten per auto een paar uitstapjes te maken.  Na het 1e ontbijt naar het dorp voor het 2e ontbijt. Er komen weer talloze Radweg fietsers voorbij. Als we klaar zijn bij de bakker willen we naar de supermarkt, maar die zijn gesloten. Althans in dit dorp. Zowel Rewe als Edeka.

Vervolgens even geklommen naar het torentje van Bad Abbach dat op een heuvel ligt, midden in het dorp. De toren is heel slank en het kerkje redelijk sober voor een katholieke kerk. Bij de kerk was een kleine begraafplaats. Op alle stenen was ruimte gemaakt voor bloeiende planten of zelfs rozenstruiken. Alles tot in de puntjes verzorgd. Mooi! Het maakt een veel warmere indruk dan die grote marmeren platen bij ons. Elke keer als je het mini-graftuintje verzorgt sta je ook even stil bij de doden.

De Befreiungshalle

Hierna terug naar de camping. De broodjes van de bakker opgegeten en daarna per auto op weg naar Kelheim, waar we de Befreiungshalle willen bekijken. Het monument dat de Beierse koning Ludwig 1 in 1842 liet oprichten als herdenking van de veldslagen tijdens de Napoleontische oorlogen. Het was tevens de start voor de oprichting van de Duitse Bond. Het is een mooi monument. Het lijkt op het Pantheon in Rome, dat kennelijk als voorbeeld heeft gediend. We nemen er veel foto’s want het is erg mooi gebouwd. We gaan naar boven voor een rondje buitenom met een mooi uitzicht op Kelheim, de Donau en de Altmühl.  Ook binnenin is een balustrade op hoogte. Terug in Kelheim een ijsje en daarna retour camping.