Bad Abbach-3

Vrijdag 19 juli, Fietstocht naar Kelheim (40 km)

Voor een overzicht van onze fiets- en wandeltochten deze vakantie zie deze link.

De plaatselijke Bäckerei

Vandaag gaan we Kelheim bezoeken. Ik wilde eerst een fietstocht maken die begon in Kelheim en na 50 km eindigt bij het klooster van Weltenburg, maar we besluiten om vanaf de camping naar Kelheim te fietsen. In Kelheim begint overigens de Altmühltal Radweg en daar gaan we deze vakantie ook fietsen, want die schijnt heel mooi te zijn.

Eerst naar het dorp Bad Abbach om bij een bakker ons traditionele 2e ontbijt te nemen (koffie met een zoet broodje) en boodschappen te doen. Er blijken hier veel Donau Radweg fietsers voorbij te komen, die vaak op het terras even een stop maken, en dat bevalt ons wel natuurlijk.

Oude gevels in Kelheim

Renée wil een nieuw vergrotend spiegeltje (de vorige was blijven hangen op de camping bij Nurnberg) en dit vinden we bij een DM winkel. Het dorp is niet groot maar is een centrum voor de streek en bevat voldoende winkels en supermarkten.

Hierna op weg naar Kelheim. Dit gaat weer over de Donau Radweg, alhoewel dat voornamelijk een behoorlijk hobbelig gruispad is. Ik denk dat de echte route over de zuidoever van de Donau gaat, maar leer later dat dit toch de echte route is.  Kelheim valt ons wat tegen (beetje suf stadje) en na een terrasstop gaan we verder naar Weltenburg. De route er naartoe staat in geen enkele van de routeboekjes die we bij ons hebben en dat merken we. Hellingen tot meer dan 15% komen we tegen, die we lopend moeten doen. Het lijkt erop dat we een MTB route te pakken hebben. Een beetje erg bezweet komen we bij het klooster aan. Het klooster valt ons ook flink tegen. Het is van oorsprong een Benedictijner klooster, maar de kerk is erg bombastisch (“over de hill” barok). We vinden het helemaal niets. Op de binnenplaats is een enorme biergarten met veel liefhebbers voor het bier. We gaan na een consumptie (geen bier!) maar snel weg.

Je kunt via een boottocht terug naar Kelheim en dat is ook precies wat de Donau Radweg daar doet. Die gaat helemaal niet over die bulten van 15%! Het schip vaart door een behoorlijke vernauwing hier met steile rotswanden, de Donau durchbruch. Erg mooi om te zien. Terug in Keilheim nog een ijsje en daarna retour op de fiets.