Berlijn-2

Woensdag 31 augustus 2022 – dagtocht Berlijn

Onze vouwwagen

Na het douchen en het ontbijt eerst de kasten in de vouwwagen in elkaar gezet voor het opbergen van alle spullen.  Dat is nog best even een werkje. Ook de keuken moet verder ingericht worden. Daarna per fiets op pad.  Eerst naar de bakker in het dorp voor een extra koffie (en een lekker broodje natuurlijk) en naar de REWE voor de boodschappen. Met de pont vervolgens naar de overkant van het meer en per fiets verder. Er zijn enkele redelijk pittige klimmetjes in het Grünewald. Vervolgens verder via de ons bekende weg langs het Theodor Heuss platz naar het centrum. Het is nu 13 uur en bij een bakker op dat plein eerst maar eens broodjes kaas met tomaat gegeten. Daarna door naar het centrum. De weg kennen we nog.

“Goud Elsje”

We passeren Goud Elsje (De Siegessäule) en fietsen naar de Brandenburger Tor. Daar de fietsen geparkeerd en lopend verder over de Unter den Linden. Veel bekende gebouwen zoals Hotel Adlon. Iets verderop staat de Russische ambassade, die volledig is afgeschermd en streng wordt bewaakt. Kennelijk is men bang voor een aanslag, gezien de situatie in Oekraïne.

We zijn  erg benieuwd naar het Humbold Forum, dat op de plaats is gekomen van “Erich’s Lampenladen”, zoals het voormalige Palast der Republik in de DDR vaak spottend werd genoemd, vanwege de vele lampen in dat gebouw. In de shop aldaar kun je nog een kopie van die  lampen kopen (beetje duur, een grote hanglamp voor €3700,-). Wél heel mooi …

Een lamp uit “Erichs Lampenladen”.

Het Humbold Forum is gebouwd op de plek waar vroeger het Berliner Stadtschloss gestaan heeft, destijds de residentie van de Duitse keizer. Het is ook gedeeltelijk een kopie van dat Stadtschloss. De Westkant, de Zuidkant en de Noordkant zijn helemaal gebouwd zoals het Stadtschloss er voor WW2 uitzag. De Oostkant is modern. Prachtig gedaan.

Hierna weer lopend terug naar de fietsen en terug naar de camping. Prima asfalt hier (soms kom je nog slechte stukjes tegen uit de DDR tijd).  Op ons standaard terras aan het meer een glaasje wijn. Terug op de camping de gekochte kant en klaar salades opgegeten.

Gereden fietskm’s : 53