Berlijn-3

Donderdag 1 september 2022, Wandeling in Friedrichshain

De Karl-Marx-Allee

Vandaag staat een tweede wandeling in Berlijn op het programma. Na het ontbijt eerst per fiets op pad naar de bakker in het dorpje voor een tweede ontbijt. Maar we rijden erg om, omdat iemand een kortere weg naar het centrum wist. Uiteindelijk toch maar bij de Edeka die tweede koffie genomen, en voor Wim een (enorme – we zijn hier in Duitsland ?) choco-croissant erbij. Nu door naar het haventje voor de veerboot. Als we komen aanrijden vaart hij net weg. En nu zien we pas dat hij 1 keer per uur gaat en niet 3x zoals Renée dacht. Noodgedwongen nog een uur op het terras gezeten daar, maar de zon schijnt en je zit er prima, dus wat geeft het.

Ook dit is Friedrichshain, een beetje oude zooi soms

Om 11:31 uiteindelijk op de boot en daarna met lijn S1 naar het centrum. We willen wandelen in de wijk Friedrichshain, een wijk die vroeger in Oost-Berlijn lag en tegenwoordig een hippe wijk schijnt te zijn. Bij Alexanderplatz stappen we uit de metro en wandelen de Karl Marx Allee op. We herinneren ons allerlei details van destijds. Er is wel veel opgeknapt, kunnen we zien, maar soms zie je nog het oude DDR met erg lelijke en slechte flatgebouwen. De wijk zelf ziet er al veel beter uit. Veel terrassen en kleine piepwinkeltjes. Vegan lunchrooms, een winkeltje met alleen een stuk of wat cupcakes, dat werk. Volgens het boekje is het een wat linksige wijk geworden met veel jonge stellen, en dat klopt wel.

Renée moet nodig een winkeltje in kookspullen bekijken en eentje met schrijfwaren. De pennenwinkel was helaas dicht. Samen bekijken we ook een vegan supermarkt, en die heeft een enorm aanbod, inderdaad allemaal vegan. Dan loopt Duitsland toch opeens zomaar weer voor op ons. Daarna de Oberbaumbrücke bekeken en de resten van de muur met de East-Side Gallery die hier vlakbij staan. Bij het portret van Gorbatsjov hing een bedankbriefje en er stond een vaas met zonnebloemen. Hij is deze week overleden, 91 jaar oud. Poetin heeft geen tijd om naar z’n begrafenis te gaan!

Daarna naar de Ost-Bahnhof en met de S7 Bahn weer terug naar de Wannsee. We moeten even wacht op de pont en daarna weer op het terras aan het meer voor een glaasje wijn. De 2 pizzeria′s hier zien er niet zo geweldig uit. Bij de een is het terras vrijwel leeg  en de ander heeft alleen zelfbediening. We halen wel pizza′s bij de Edeka en bakken die wel op de camping. Ook lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *