Berlijn-5

Zaterdag 3 september 2022, Wandeltocht in Berlijn

Vandaag weer een wandeling in Berlijn en wel een route uit het boekje dat we bij ons hebben (“Het beste van Berlijn in 6 wandelroutes”).  We hebben besloten toch weer gewoon met veerpont en trein te gaan.  Wel gaan we vertrektijden en looptijden goed noteren, zodat we niet weer een uur moeten wachten op bijv. de veerpont. En dat pakt beter uit.

Het monument van de uitreis van joodse kinderen in 1938-1939

We halen eerst broodjes en kaas in het dorp voor de lunch en daarna met boot en trein snel verder. We stappen uit op station Friedrichstrasse, waar de wandeling ook begint. Buiten het station staat een monument van de (door het Nazi regime) gedwongen uitreis van meer dan 10.000 joodse kinderen naar Engeland in 1938-1939. Kinderen, die hun ouders en familie in vrijwel alle gevallen nooit meer terugzagen.

Herinnering aan gedode vluchtelingen in de DDR tijd

Wat verderop in de straat bij een Italiaan aan de koffie. Geen bakker te zien hier dus geen lekker hapje erbij.  We gaan eerst naar het Tränenpalast, waar een tentoonstelling is over het leed van de mensen van Oost en West-Berlijn. We kennen de verhalen wel, maar het is erg schrijnend wat hier is gebeurd.

De Reichstag

Daarna verder langs de Spree. Bij een ministerie zien we vlaggen halfstok hangen. Gorbasjov is net overleden, en wordt vandaag begraven. Dat wordt in Berlijn passend herdacht. We lopen verder langs de Reichstag en de Brandenburger Tor. We lopen even door de betonblokken van het joods monument. Het blijft indrukwekkend. 

Het Sony Center

Daarna verder naar de Potzdammer Platz, waar we naast het gebouw van Sony Center  een hoog gebouw binnengaan en naar de 24e verdieping kunnen. Mooi uitzicht over Berlijn! Weer beneden verder naar de Zimmerstrasse, waar Checkpoint Charly ooit was. Dat is weg, maar om de hoek hebben ze een replica ervan neergezet.

De replica van Checkpoint Charly

Daarna door de Friedrichstrasse terug en binnen gekeken bij boekhandel Dussmann, 5 ruime etages groot. Hierna naar het station en terug naar Kladow. Een leuk dagje weer. Wel erg koud vanmorgen en discussies hoeveel jassen en vesten er mee moesten. 🙂  Vanmiddag kon je weer gewoon in je t-shirt rondlopen. Tja, september nietwaar.