Drenthepad-15

Vrijdag 8 maart 2019, van Ruinen naar Havelte (16,9 km)

Oud boerderijtje in Ruinen

We wilden in het weekend weer wandelen, maar er werd veel regen en storm voorspeld, en dat was de reden om vandaag te gaan lopen. Het weer is ook vandaag niet ideaal (koud, veel wind en enkele buien voorspeld) maar we hebben er weer zin in. Wat is nou leuker dan om de hele dag een beetje buiten te zijn in de mooie natuur? En dat biedt het Drenthepad volop, wij genieten er echt van.

Zoals gebruikelijk de auto op het eindpunt neergezet en per fiets naar Ruinen. Na de koffie in het centrum van Ruinen bij Luning te hebben gedronken rond 11:30 uur op pad. Ook hier de nodige oude boerderijen in het dorp.  Mooi!

Als we buiten het dorp over de Groote Esch lopen krijgen we meteen al een bui te verwerken. De wind trekt flink aan en we overwegen de regenbroeken aan te trekken. Het grootste deel van de bui trekt echter om ons heen en dit was (gelukkig) meteen ook de laatste bui voor ons vandaag. De rest van de buien trekt steeds ten zuiden van ons langs.

Kudde geiten op het Anserveld

We trekken verder door de Anserdennen (met een theehuis dat nog dicht is) en het Anserveld. Daar loopt een kudde geiten rond. Twee geiten lopen echter buiten de omheining en als we staan te kijken loopt er eentje snel weer door de omheining (met schrikdraad!) terug de omheining in. Tja, pubers zeker.

Een beetje erg modderig.

Wat verderop lopen we langs akkers en weilanden. Het pad daar is wel erg modderig geworden door alle regen van de laatste weken en we moeten een beetje door de berm lopen. Verderop passeren we de Oude Vaart en de Drentse Hoofdvaart en lopen we Uffelte binnen. Uffelte is van oudsher ook zo’n oud Drents dorpje met veel oude boerderijen. Wat een beetje jammer is dat aan de andere kant van de hoofdstraat allemaal lelijke nieuwbouw staat. Dat contrasteert wel erg met de oude boerderijtjes. Ook zien we dat sommige oude, wat grotere boerderijen helemaal zijn opgeknapt en zijn ingedeeld als meerdere woonhuizen, tot soms 4 stuks aan toe. Ook wel jammer eigenlijk, want erg goed geslaagd is dit ook niet. Aan de andere kant is het opknappen en onderhouden van deze oude boerderijen voor particulieren natuurlijk niet te betalen.  Dus zeg maar even hoe het dan wel moet!

Het hunebed dat moest wijken voor een vliegveld.

Ook in Uffelte is een café open en we zijn inmiddels al zo’n 11 km onderweg zonder rusten, en we willen wel even zitten eigenlijk. Buiten is echt te koud, dus dan maar naar binnen voor een koffie. Voorbij Uffelte wordt het weer een en al natuurgebied zoals het Uffelterzand en het Holtingerzand. Het verhaal in ons wandelboekje rond het vliegveld dat de Duitsers hier in de jaren 40 wilden hebben aangelegd en waarvoor een hunebed moest wijken is erg interessant. De rol van archeoloog Professor van Giffen daarbij wordt ook toegelicht (zie foto’s).