Drenthepad-2022-1

Zaterdag 25 juni 2022, van Leek naar Westervelde (30,1 km)

’s Ochtends vroeg in het bos van Nienoord.

We hadden nog onze jaarlijkse 30 km wandeltocht te doen en deze dag leek daar erg geschikt voor. En omdat we toch al van plan waren het Drenthepad opnieuw te lopen, maar nu andersom dan in 2017-2019, dan meteen maar de etappe van Leek richting Norg. Dat betekent vroeg op: om 06:45 uur vertrokken we al. Aangezien dat Drenthepad door landgoed Nienoord in Leek komt konden we er vanuit huis zo even heen lopen. Oorspronkelijk wilden we dan na afloop  met de bus terug, maar er was voor vandaag gewaarschuwd voor spontane busstakingen bij Qbuzz. Dus gistermiddag alvast de auto in Norg neergezet en per fiets terug zodat de terugreis geen probleem zou worden.  Overigens hebben we vandaag de hele dag bussen van Qbuzz zien rijden op het traject…

Ooievaars op Havezathe Mensinge

We komen eerst  langs Nienoord en de bossen er om heen. Het zonlicht speelt op dit tijdstip mooi tussen de bomen door. Via Leek en Nietap lopen we door het Natuurschoonbos achter Nietap. Dit bos is nog bekend door het feit dat hier een uithof van het klooster van Aduard stond, waar turf en potklei (om stenen van te bakken) werd gedolven. Er heeft hier zelfs nog een tweede havezate van de familie van Ewsum (de eigenaars van Nienoord) gestaan. Daarna verder door het Zulther bos naar Roden. We lopen min of meer om Roden heen door groene stroken en gaan eerst maar eens koffie drinken bij Hotel/Café Onder de Linden. Hoewel het nu 08:55 uur is zijn ze gelukkig al wel open. Daarna verder om Havezate Mensinghe heen. Op het dak huizen nog (tenminste) 2 ooievaars.

De waterplas bij Roden.

We lopen aan de oostkant van Roden door het bos dat daar ligt, passeren het Peizerdiep en lopen vervolgens naar het Mensingebos. We  komen langs de plas waar veel hondenbezitters hun hond uitlaten. De honden mogen stokken ophalen uit het water, die hun baasjes erin gooien. Leuk spelletje. Terwijl we nog achterom kijken naar de honden gebeurt het plotseling. Ik struikel over een boomwortel op het pad en ga hard neer op m’n gezicht. Niet zo best. Een bloedende wond op m’n voorhoofd, ook eentje op m’n neus, een zere plek op m’n linker borst, enorme kramp in m’n linkerbeen en een gekneusde rechter elleboog. Met de nodige moeite kom ik weer overeind en strompel met hulp naar een bankje. Gelukkig hebben we altijd een EHBO-tasje bij ons en Renée begint de wonden goed schoon te maken en me te verbinden. Enkele dames bieden aan om ons met de auto naar huis te brengen. Erg behulpzaam allemaal. Dat doen we dan toch ook maar in Nederland! 

Daarna maar eens gekeken of ik nog kan lopen. Dat gaat moeizaam maar met Renée als ondersteuner gaat het wel. We besluiten toch maar door te lopen en naar het cafe in Roderesch te lopen, en dan verder te kijken. Dat ligt op de route en is nog 1 km lopen of zoiets. Daar nogmaals aan de koffie en gekeken hoe het verder moet. We kunnen hier met de bus verder, maar dat wil ik niet. Ik wil persé die 30 km uitlopen vandaag en dat gaan we ook doen. We gaan niet meer door bos omdat ik niet stabiel genoeg loop, maar over verharde fietspaden lukt het wel.  Zo gaan we langs de weg naar Langelo en Norg. Helaas hebben we nu 23 km op de teller staan en nog geen 30. Daarom lopen we door tot voorbij Westervelde en weer terug naar Norg tot we precies 30,1 km op de teller hebben staan. Daar na op het terras om eens lekker verwend te worden! Het was me het dagje wel!

De gelopen route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *