Donau Radweg-7

Donderdag 16 juni 2022, Wenen

De Hofburg, het paleis voor de president van Oostenrijk.

Na het ontbijt rond 9 uur op pad. We willen eigenlijk alles met de tram doen in de stad om zoveel mogelijk te zien.  Bij het metrostation vlakbij kunnen we 2 dagkaarten kopen, die 2 dagen geldig zijn. Met tramlijn 71 naar het centrum en bij de Opera eruit. Die opera is meteen al een heel imposant gebouw en er zullen nog vele volgen. We bespreken of Wenen kan wedijveren met Parijs, Londen of Berlijn. Renée vindt van niet (té protserig en teveel erop gericht te imponeren) en ik twijfel wat. Veel gebouwen zijn gemaakt tijdens het voorspoedige bewind van het Habsburgse keizerrijk van de 16e tot de  19e eeuw. Dat keizerrijk eindigde in 1918 na WO1.  Het is allemaal wel pompeus en barok-achtig. Niet lelijk vind ikzelf.

De processie

Na de koffie op een terras horen we ineens een enorm lawaai. Alle kerkklokken beginnen als een dolle te luiden. En er komt een processie aan met priesters, kinderen, volwassen, een monstrans, koperorkest en zingende paters. Het is Sacramentsdag en dat vieren ze hier op dag 10 na Pinksteren. Vandaag dus. (Helaas zijn daardoor ook alle winkels dicht! Daar komen we nu pas achter.) De processie eindigt bij de St Stefans kathedraal, waar een openlucht mis opgedragen zal worden.

Slot Belvedere

We lopen nog wat rond en besluiten na de lunch (wederom op een terras) per metro naar slot Schönbrunn te gaan. Volgens mij was dat het mooie kasteel van keizerin Sissi. Daar aangekomen valt het tegen. Geen mooi kasteel, vinden we.  Bovendien, als je het kasteel zou willen bezoeken moet je een kaartje kopen en daarna tenminste 2 uur wachten voordat je naar binnen kunt. En heel grote delen van de tuin zijn gesloten voor publiek (’s avonds blijkt dat in deze tuin hét concert van het jaar zou plaatsvinden, ook al ter gelegenheid van Sacramentsdag). Wisten we ook niet …

Ik denk dat ik de war ben met slot Belvedère. Na nog wat door de tuin te hebben gelopen in die gedeelten waar het wel kon, gaan we weer terug.  Na alweer een terras (waar onze buren buitensporige hoeveelheden vlees soldaat aan het maken waren) hebben we alsnog Belvedère bewonderd. En dat is inderdaad een mooi kasteel, vinden we beiden.

Tenslotte op weg naar het Prater complex. Maar het begint te regenen, dus in het park eerst maar eens een glaasje wijn op een terras. Het begint steeds harder te regenen, dus meteen ook maar gedineerd daar. Na afloop toch nog even langs het gedeelte van het Prater met het reuzenrad. Dat is inmiddels meer een normale kermis, met alle herrie van dien. Nog wel even het oude reuzenrad bekeken en daarna per metro/tram terug naar het hotel. We zijn erg moe van het vele wandelen.

Vrijdag 17 juni, Wenen en de terugtocht naar Schärding

De Sacher Torte.

We hebben nog tot 14 uur voordat we terug bij het hotel voor de terugreis moeten zijn en we kunnen Wenen dus opnieuw in.  Renée heeft nog steeds niet de Sacher Torte geproefd en dat moet toch echt nog even.  We nemen een koffie en wandelen wat rond. Een 2-tal boekwinkels bekeken. Bij één van de koffiestops kan Renée eindelijk haar Sacher Torte proeven. Ik vind hem niet heel bijzonder, maar daar gaat het natuurlijk niet om.  We kijken ook nog even naar binnen bij het Sacher hotel. Het ziet er chique en duur uit.  Daarna per tram weer terug naar ons hotel. De chauffeur van het busje staat al klaar en helpt bagage en fietsen stouwen. De lunch doen we maar even op de stoeprand, want in het busje wordt het anders maar wat kruimelig.

Het busje voor de terugreis.

Rond 14:30 inderdaad op pad naar de volgende 2 hotels om fietsers op te pikken. We zitten met een man of 13 in het busje. Rond 19 uur komen we aan in Schärding. We pakken alles meteen in de auto en gaan op weg. Vanuit de auto een hotelletje gebeld in Sinzing, vlakbij Regensburg. Snel ingecheckt en per fiets naar een pizzeria in de buurt. Beetje laat allemaal maar dat gaat prima.

Zaterdag 18 juni

Prima hotel weer en na het ontbijt op weg. Ook dit keer bijna geen files en via Frankfurt, Keulen en Arnhem naar huis, waar we om 17:30 al aankomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *