Drenthepad-2023-2

Zaterdag 22 april 2023, van Paterswolde naar Leek (22,0 km)

Voor een overzicht van alle gelopen etappes van het Drenthepad, zie deze pagina

Het werd hoog tijd om weer een wandeling te maken. Het is al ver in april en we hebben nog steeds niets gedaan op dit vlak, vanwege het koude voorjaar. Vorig jaar hadden we om deze tijd al 3 wandelingen achter de rug. Dus vandaag hup, naar buiten. We gaan een tochtje in de buurt maken, want vanavond moeten we naar een concert, dus graag een beetje op tijd weer thuis. En uiteraard altijd een tocht van minstens 20 km. We besluiten om de etappe van Paterswolde naar Leek te lopen.

Kaartje 1

Met de auto naar de P&R van Leek gereden (anders komt poes Katrientje zeker achter ons aan 😉 ). Vandaar met buslijn 3 en 9 naar Paterswolde. Eerst maar eens aan de koffie bij bakker Dunnewind. We hebben een probleempje met de route vandaag, want er zijn 2 forse onderbrekingen. De eerste is meteen al bij Paterswolde want we wilden starten bij knooppunt 28 (zie kaartje 1, de rode lijn). Maar ter hoogte van het Friescheveen, het meertje onder het Paterwoldse meer, is een afsluiting. We besluiten om dan maar vanuit het dorp naar knooppunt 27 te lopen,  en daar te beginnen.

Kaartje 2

Het 2e probleem ligt ter hoogte van het Leekstermeer (kaartje 2). Nou ja, we kennen dit gebied goed dus zo erg is het ook niet.  Het weer is prima, nog wel een beetje koud, dus voldoende laagjes kleding aan, het is nog geen zomer.

Landgoed De Braak

We komen eerst door landgoed de Braak, een mooi natuurgebied aan de rand van het dorp. Vandaar verder richting Eelderwolde met alle nieuwe huizen die daar nog steeds worden gebouwd.  Onderweg zien we al heel veel ooievaars, wel een stuk of 14.

De Onlanden

We lopen langs de rand van de Onlanden, het prachtige natuurgebied. Bij de Onlanderij kunnen we nog even opnieuw aan de koffie. Er zitten al wat gezinnen met kleine kinderen, die daar leuk kunnen spelen.

Verder het pad af op weg naar Roderwolde. Ik kijk regelmatig even om of ik de gebouwen naast de straalzendertoren van KPN aan de Peizerweg in Groningen kan zien. Daar heb ik in de jaren 80 nog eens een Datacenter met 3 computerzalen van elk 800 m*2 laten bouwen. En inderdaad één keer lukt het om een stukje te zien. Tja, nostalgie natuurlijk.

Paard met veulen

Wat ook leuk is zijn alle jonge dieren die we tegenkomen. Schapen met lammetjes, paarden met een veulen en ooievaarsnesten.

De molen in Roderwolde

Na Roderwolde stokt het weer. We kunnen niet via uitspanning Cnossen aan het Leekstermeer en gaan nu richting Roden en langs Leutingewolde. Vandaar via Nietap naar Leek, waar we een ijsje nemen in het centrum. Vervolgens het laatste stuk naar de auto op de P&R.

Het weer was prima. Wijzelf waren wat minder want je merkt wel dat je wandelspieren op zo’n eerste lange tocht na de winter nog niet optimaal functioneren. En ’s avonds mag Renée nog even 2 beste blaren onder m’n voet doorprikken. Maar desondanks toch weer een hele leuke tocht.