Drenthepad-2023-3

Zaterdag 6 mei 2023, van Norg naar Ravenswoud (21,5 km)

Voor een overzicht van alle gelopen etappes van het Drenthepad, zie deze pagina

De oude kern van Norg

We overwogen om vandaag weer te gaan wandelen, maar bij het opstaan regende het al.  Een blik op Buienradar leerde dat het na 10 uur de hele dag droog bleef op het traject dat we wilden lopen. We weten overigens wel dat je eigenlijk niks hebt aan zo’n app en dat zal later  ook weer eens blijken. 🙂

Klassiek Drents boerderijtje

Per auto naar Ravenswoud, dat boven Appelscha ligt,  en daarna per fiets naar Norg. We kennen de routes hier wel, dus dat kan uit het hoofd. De wandelroute heb ik zoals gewoonlijk weer in Osmand op de telefoon gezet. In Norg rond 10 uur uiteraard eerst aan de koffie bij ’t Wapen van Norg. Daarna om 10:30 uur op pad. We gaan eerst door de toch wel erg mooie historische kern van Norg met al de oude boerderijtjes.

Wel erg natte stukken in het bos

Vlak buiten Norg komen we nog een bekende (Sietse) tegen van uit de tijd dat we beiden bij KPN werkten, en die hier nog steeds woont. Daarna door de velden naar Westervelde. Verder door de bossen waar het erg druk is met hordes  racefietsers, die hier kennelijk een tocht hebben. Als we de Hoofdweg oversteken komen we wel in een erg nat stukje bos terecht.

De begraafplaats van Veenhuizen

We lopen nu op Veenhuizen aan, dat we erg goed kennen. Ik vind het niet nodig de route hier precies te volgen, want we willen niet te hoog boven de 20 km uitkomen. Normaal mag er nooit gesmokkeld worden door de routecoördinator, maar we hebben het Drenthepad eerder al compleet gelopen, dus nu mag het.

Soms dus zelfs zonder een kruis bij je graf.

We bezoeken nog wel even het kerkhof waar iedereen die naar Veenhuizen was gestuurd na het overlijden (soms naamloos) werd begraven.

Als we op weg gaan naar het Fochteloērveen begint het flink te onweren en te regenen. En dat was helemaal niet voorspeld! Ik maak me wat zorgen want in het open veen ben je redelijk ongedekt tegen bliksemflitsen. Gelukkig houdt het onweren  op tijd op, maar de regen niet.

Erg veel regen!

Het komt nu met bakken uit de lucht. Zelfs in de toch redelijk goede regenkleding die we bij ons hebben houden we niet alles droog. Gelukkig waait het bijna niet, zodat we niet al te koud worden. 

Als we het veen uitlopen is het ongeveer droog en kunnen de regenkleren weer uit. Nog even doorlopen naar Ravenswoud waar we de auto kunnen oppikken. Daarna naar Appelscha voor een ijsje en vervolgens via Norg, waar de fietsen staan, weer terug naar huis. Toch, ondanks alle regen, weer een mooie dag.

 

Link naar de gelopen route: