100 km fietstocht 2023

Zaterdag 27 mei 2023, fietstocht naar Zwolle

De Orsolino

Er werd goed weer voorspeld met windkracht 2 uit het Noord-Oosten, en een fietstochtje naar Zwolle leek ons wel weer leuk. Daar kun je de Orsolino eten, een erg lekker gebakje, beroemd in heel Zwolle en omstreken. Bovendien moesten we aan zadeltraining doen voor de aankomende fietsvakantie. De vorige fietstocht van  100+ km naar Zwolle was in 2018, en voor ons is het tevens een nostalgische tocht, omdat de eerste etappe naar Rome hier ook langs ging. We volgen weer de route van de LF9.

De Onlanden

Al om 8:10 uur met de auto en de fietsen in Hoogkerk om te starten met de tocht. We komen vanavond per trein terug en kunnen dan vanaf het station in Groningen hier weer gemakkelijk naar toe fietsen. Al snel fietsen we door de Onlanden, altijd mooi om hier te zijn. Via Norg (de eerste koffie) en het Fochteloërveen naar Appelscha voor de 2e koffie. 

Het Fochteloër veen

We rijden niet eens op de  e-bikes, die we voor de  komende  zware ritten in Toscane (zie deze link) hebben aangeschaft, maar op onze gewone (of, zoals wij ze inmiddels noemen Rome-) fietsen. En met een Noord-Oost wind in de rug heb je die ondersteuning ook niet echt nodig natuurlijk. Met windkracht 4 of meer uit het Zuid-Westen was het natuurlijk wel een ander verhaal geworden. 🙂 

In het Drents-Friese Wold

Na Appelscha gaat het door het Drents-Friese Wold verder richting Wapse. We blijven door bossen en over heide fietsen en komen weinig dorpen tegen. Steenwijk en Meppel zijn dan de plaatsen waar we wel door komen. In Meppel even een ijsje genomen.

 

Steenwijk

Na Meppel raken we even de route kwijt , omdat de telefoon in m’n broekzak zit, en ik er niet steeds op kan kijken (de route volgen doe ik normaalgesproken met Osmand op de telefoon, maar de houder ervan op het stuur zat al op de e-bike). Nou ja, niet erg, we gaan maar gewoon verder middels de gewone richtingaanwijzers voor fietsen. De LF9 is trouwens prima bewegwijzerd. Bovendien kenden we de weg eigenlijk ook nog wel.

Na Hasselt op weg naar Zwolle, waar we rond 18:30 uur aankomen. En daar meteen naar het terras natuurlijk voor de Orsolino!. Na daar ook nog een bakje friet gegeten en wijn gedronken te hebben per trein weer terug. Bij elkaar toch weer 123 km gereden. Wederom een geslaagde tocht!

Hier de route van de tocht: