2023, Fietsvakantie-1

Vrijdag 2 juni en Zaterdag 3 juni (heenreis Toscane)

Voor een overzicht van de dagen van deze reis zie deze pagina

De bergen komen in zicht.

Vandaag vertrekken we voor een fietsvakantie in Toscane. We verheugen ons erg op deze tocht. Het is lang geleden dat we in Italie waren en we hebben goede herinneringen aan het land. Toscane heeft prachtige stadjes, weten we uit eerdere reizen:  Siena, San Gimignano, Volterra, Florence, etc. Die gaan we weer terug zien, maar deze keer komen we vooral om te fietsen door het Toscaanse landschap. Om 05:30 opgestaan en om 07:00 met de e-bikes achterop de auto op pad. We willen het liefst vandaag Bolzano of tenminste Innsbruck halen. We mijden Groningen vanwege de vertragingen en gaan via Peize, Vries en de  N34 via Emmen naar Duitsland. Verder via de A31 en Osnabrück richting Kassel waar we de A7 naar het Zuiden nemen.

Oostenrijk.

We hebben geen zin in files bij München en reizen via de Fernpas naar Innsbruck. Prachtige route, trouwens en behoorlijk rustig. De Fernpas zelf is natuurlijk wel druk, maar is ook mooi en kost niet heel veel extra tijd. We hebben vanmiddag vanuit de auto vrij laat een overnachting in een leuk hotelletje bij een boer geboekt in Gries am Brenner. We zitten dan al vlak bij de Brennerpas en hopen daardoor morgenvroeg geen last van de files te hebben.  Na de snelweg wel even een steil weggetje omhoog om er te komen.

De snelweg naar de Brennerpas ’s avonds.

De boer houdt ons op het terras gezelschap met hele verhalen. Z’n vrouw en dochter doen de keuken en de bediening.  Renée kreeg voor het eten een grote salade met een Käseknödel (die keihard was en bijna niet te snijden) en ik 2 Spinatknödel met bruine boter. Heerlijke witte wijn erbij, die de boer betrok van een vriend uit Genua.

’s Avonds hebben we vanuit ons slaapkamerraam een mooi uitzicht op de Brennerroute, waar morgenvroeg vast en zeker weer files zullen staan.

Zaterdag 3 juni, naar Montecatini Terme

De volgende dag rijden we via de hier ook aanwezige 2-baansweg verder naar het zuiden en gaan pas bij Sterzing, een paar km voorbij de Brennerpas, de snelweg weer op. Dat was een prima tip van de boer. We rijden zonder veel files verder. Voor de Brenner stond alweer een behoorlijke file, zien we op Google Maps (handig feature toch voor onderweg). Bij Florence rijden we verkeerd en moeten terug. Dat wil zeggen: de tolweg af in een file en de tolweg weer op, eveneens in een file.  Nou ja, we hebben tijd genoeg, gelukkig. Ons hotel ligt midden in Montecatini Terme en is prima. Bagage op de kamer gezet en daarna om 17 uur snel naar de terrassen in het centrum voor een glaasje wijn en eten. Daarna nog even rondgelopen door dit mooie stadje (dat we trouwens ook nog kennen van eerdere vakanties).