Drenthepad-2023-6

Donderdag 17-08-2023, van Gasselte naar Anloo (17,4 km)

De voormalige spoorbaan.

Het werd weer tijd voor een wandeling. De vorige was alweer een maand geleden.  Deze keer weer een etappe van het Drenthepad op de Hondsrug, van Gasselte naar Anloo. En we gaan deze keer weer met de bus naar het beginpunt, zij het dat we aan het eind van de tocht nog 1,5 km extra moeten lopen van het eindpunt in Anloo naar de bushalte aan de N34, waar de auto gestald is.

Om rond 09:30 uur kunnen we uitstappen in Gasselte en we lopen naar de bakker dichtbij voor een koffie. Het is daar druk met dorpsbewoners die er even boodschappen komen doen. Toch goed dat dit soort voorzieningen in kleine dorpen als Gasselte (1905 inwoners) nog steeds kunnen bestaan.

De spoorbrug

Na de koffie op pad. Vrijwel meteen buiten Gasselte kom je op een pad dat vroeger (tot 1967) de spoorbaan is geweest van Gasselternijveen naar Assen. Om deze lijn aan te leggen werd rond 1900 een ravijn van 1 km lengte gegraven in de Hondsrug omdat de stoomlocomotief anders niet de helling van de Hondsrug kon opkomen. Een spoorbrug was nodig om het normale verkeer over de spoorbaan doorgang te kunnen verlenen.

Het Zwanemeer bij Gieten.

Bij het graven ging men door 3 ijstijdlagen heen (zie de foto’s hieronder). We lopen verder en passeren Gieten aan de oostkant. Beetje storend is wel het verkeerslawaai van de drukke N33 van Assen naar Veendam.  We passeren een camping en het Zwanemeerbos, een gebied met 26 grafheuvels. Het Zwanemeer zelf is ontstaan door zandwinning. Ook door dit gebied loopt de zeer oude handelsweg Groningen Coevorden.  De bisschop van Münster bijvoorbeeld (Bommen Berend) maakte in 1672 gebruik van deze weg, bij zijn aanval  op Groningen

Een eind verderop passeren we de N34 en komen in het landgoed Ter Borgh terecht. Dit is door de familie Everts opgezet en bevat o.a een Pinetum met coniferen en een dodenakker waar je een urn met de asresten kunt laten begraven.

Daarna kom je al snel uit in Anloo. We gaan op het terras van de Koningsberg maar even rusten en nog een koffie/thee nemen. Geen tocht van 20 km deze keer, want onze doelstelling van 5 tochten van 20 km per jaar hadden we al gehaald.

De gelopen route:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *