Drenthepad-2023-5

Vrijdag 21 juli 2023, van Appelscha naar Diever (21,2 km)

Voor een overzicht van alle gelopen etappes van het Drenthepad, zie deze pagina

Het Boomkroonpad

Het weer was een beetje wisselvallig aan het worden. We aarzelden even of we op deze vrijdag wilden lopen of op zaterdag. Uiteindelijk besloten op vrijdag te lopen en dat bleek een prima keuze. Achteraf hoorden we dat er deze dag in Leek een beste bui water was gevallen. Wij hadden gelukkig alleen maar wat druppen. En zaterdag was een slechte keuze geweest, merk ik als ik dit opschrijf: koud en nat. En zoals gewoonlijk, maar ik verval in herhaling, heb je aan de Weerapps voor dit doel helemaal niets.

Even buiten Appelscha

We gaan vandaag van Appelscha naar Diever lopen en met het OV van eindpunt naar beginpunt is even een dingetje. Je moet volgens de OV9292 app in Diever eerst naar Dieverbrug lopen, daar de bus 20 nemen naar Hoogersmilde (daar 25 minuten wachten) en dan overstappen op de bus 114 naar Appelscha. Dat is ons niet goed genoeg en we besluiten met de fiets van Diever naar Appelscha te gaan *)

Het Aekingerzand

In Diever  om 8:15 uur natuurlijk eerst aan de koffie bij bakker Van Vilsteren voor we op de fiets stappen naar Appelscha. Het is overigens windkracht 1 en je rijdt toch door een mooie streek, dus het is ook gewoon een heel mooi fietstochtje. Via knooppunten bereiken we na 5 kwartier Appelscha, waar we een 2e koffie nemen. En om even voor tienen beginnen we aan de tocht. Meteen in het bos valt het mooie boomkroonpad op dat  hier is aangelegd. Als we de autoweg Drachten Beilen zijn gepasseerd kom je in het Aekingerzand, beter bekend als de Kale Duinen. Zo’n zandverstuiving ontstond eeuwen geleden in Nederland, vaak door teveel heide af te plaggen.

Mul zand.

Overigens is het lopen hier nog niet zo gemakkelijk. Zo nu en dan heb je hele stukken mul zand, waar je doorheen moet ploegen. Dat is redelijk vermoeiend. We passeren een uitkijktoren, waar vanaf je een prachtig uitzicht over het gebied hebt.

 

De omgekomen bemanningsleden.

Na dit gedeelte kom je in de bossen terecht van het Drents-Friese Wold. We zoeken eerst een bankje om de broodjes voor de lunch te eten. We willen er eentje met rugleuning en daar is de app Alle Bankjes weer behulpzaam bij. Prima app! Verderop passeren we een plek waar in 1943 een Canadese bommenwerper werd neergeschoten. Alle 7 bemanningsleden (tussen 18 en 22 jaar oud) kwamen om het leven.

Koeien in het bos.

De tocht is wel weer een hele mooie. Het is echt een genoegen om met zulk weer door dit gebied te wandelen. We komen wat koeien tegen die op het pad lopen, maar als ze ons zien snel het bos in wandelen. In Diever gaan we ons op een terras eens te goed doen aan thee/koffie met een Hazelino gebakje. Daarna met de auto de fietsen weer ophalen en naar huis.

 

*) Onzin natuurlijk (achteraf). Die bus stopte wel degelijk in Diever zelf. Niet goed gekeken Wim!

De gelopen route:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *