Drenthepad-9

Zondag 8 juli 2018, van Hooghalen naar Beilen (19,6 km)

Mooie oude Saksische boerderij, net buiten Hooghalen

We wilden de tocht vervolgen vanaf Oosterhesselen, waar we vorige week geëindigd waren, maar de bussen rijden op zondag al niet zoveel en 2 keer overstappen met 0 minuten overstaptijd leek ons toch niet zo verstandig. Daarom deze keer een route waar het OV geen probleem zal worden en dat wordt Hooghalen naar Beilen.

Waar ik geen rekening mee gehouden heb is dat de koffietent in Hooghalen pas om 11 uur open gaat en we zijn hier al om 10 uur. Geen koffie dus en dat zal zo blijven tot het eindpunt. Jammer maar helaas voor een koffiejunk als ik.

Zo’n groot gat was het nou ook weer niet

We lopen Hooghalen uit en steken de A28 over, waar het nu nog redelijk rustig is. Vanmiddag in Beilen, als we er weer oversteken  is het veel drukker maar wat een herrie geeft zo’n snelweg toch. We komen in een voor ons onbekend heidegebied, dat het Noorderveld (en Hijkerveld) heet. En daar maak ik een rare smak. Ik stap op de rand van het (geasfalteerde) fietspad, maar daar zit een gat. En ik lig op m’n gezicht. 2 dames die daar toevallig net op een bankje zitten schrikken ervan. Nou ja, we hebben een goed EHBO setje bij ons en m’n wonden worden door Renée ontsmet en beplakt met pleisters. Dit is verdorie al de 2e keer dat me zoiets overkomt. Bejaardenproblemen? Wie weet.

De TV toren van Smilde

Het heideveld is groot en op afstand zien we steeds de TV toren van Smilde.  We passeren het Oranjekanaal en zien op een bord een leuke anekdote van een boef uit vroegere tijden. Het gaat over de raadselachtige verdwijning van het turfschip Annigje 2, dat werd bestuurd door de beruchte schipper Egbert Vosch, bijgenaamd Kwoaie Eggie. Rovend voeren ze over het Oranjekanaal en plunderden andere schepen. Toen ze echte op de wal een kerk in de hens staken was het voor God genoeg. Die greep in en het schip werd in de wolken opgezogen en verdween met man en muis.  Historici doen dit verhaal af als volksverlakkerij, maar de lokale bevolking weet beter. Op mistige dagen zien ze nog steeds een schim van het schip in de mist zweven.

Na het Oranjekanaal passeren we opnieuw een paar heidevelden, zoals het Zuid-Hijkerzand en het Westerveld met de Brunstinger Plassen. Via Brunsting lopen we uiteindelijk Beilen binnen, waar de koffie (en het ijs niet te vergeten) op ons wachten.

 

Hier de link naar de gelopen route