Elfstedenpad-8

Dinsdag 9 augustus 2022, van Harlingen naar Franeker (20,4 km)

Uitzicht op de Waddenzee

Het werd nodig tijd voor een test of ik onze standaard wandelafstand van 20 km nog wel aankan. Het herstel van de kneuzingen door de val op 25 juni (zie deze link) heeft nu zo’n 6 weken geduurd en na 4 weken van behandeling door een fysiotherapeut moest ik het nu maar weer eens proberen.

Oude huisjes bij de dijk en nu aan de achterkant nogal ingekort voor de hoge dijk.

We zijn op tijd in Franeker om de trein van 09:37 te nemen naar Harlingen, die er overigens maar 7 minuten over doet. We stappen uit bij het station aan de haven, waar het eindpunt van de Arriva lijn ook is. Daarna eerst eens aan de koffie op een terras vlakbij waar de veerboot naar Terschelling/Vlieland van rederij Doeksen net vertrekt. We hebben een prima uitzicht op de Waddenzee met in de verte Terschelling (en erg veel zeilboten op het water). Kolossaal hoe groot de veerboot wel niet is. Die waren vroeger toch heel veel kleiner. En ook deze boot is stampvol kunnen we constateren. 

De stenen leeuw van Harlingen

Rond 10:30 toch maar eens op pad, om te beginnen met een rondwandeling door de binnenstad van Harlingen. Leuk stadje alweer, zoals al die oude Friese stadjes. We zien weer erg veel zeilboten liggen in de binnenhaven. Voorwaar weer een stadje voor de zeilliefhebbers. We zien bij de Leeuwenbrug een viertal stenen leeuwen met (volgens ons) wat rotte kiezen. En ze kijken nog scheel ook. Later lees ik iets over de 4 stenen leeuwen.

 

Kerk en (oud-)pastorie van Midlum

Als we Harlingen verlaten zien we goed dat natuurlijk ook hier weer veel bedrijven werkzaam zijn in scheeps- en jachtbouw en onderdelen daarvoor. Verder vallen ons buiten de stad de vele windmolens op. Het waait hier ook altijd natuurlijk.  Vrij snel naderen we Midlum en daarna Wijnaldum. Daar maar eens op een bankje bij de kerk aan de lunch.

Korenveld bij Wijnaldum.

Anders dan op andere plekken in Nederland zie je hier nog wel korenvelden (met name tarwe).  Vaak zie je tegenwoordig uitsluitend nog óf weilanden óf maisvelden, allemaal voor de uit de hand gelopen veeteeltindustrie in Nederland. 

Het stadhuis van Franeker

Via Herbaijum lopen we naar Franeker en ook daar  doorkruisen we de binnenstad om aan de 20 km te komen. Wel eerst een lekker ijsje en een bezoek aan het planetarium van Eise Eisinga. Daarna naar de auto en weer terug naar huis. Het wandelen viel me alleszins mee – 20 km wandelen wil weer en dat stemt me erg tevreden.

 

 

 

 

 

De gelopen route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *