Fietsreis naar Rome, etappe 18

Vrijdag 3 juni 2016, van Garmisch Partenkirchen (Duitsland) naar Stams (Oostenrijk), 69 km.

Voor een overzicht van alle etappes in 2016 zie deze link

Mittenwald
Mittenwald

Heerlijk geslapen in het hotel. Zeker bij slecht weer is fietskamperen toch wel een opgave. Maar nu is alles weer droog en kunnen we na het ontbijt om 08:30 uur op pad.

Vandaag de eerste echte Alpenetappe, en daarmee de eerste krachtproef of wij het wel aankunnen.  We zullen over de Buchner Höhe (ook wel Buchener Höhe en Bucher Höhe genoemd) moeten vandaag en komen dan in het dal van de Inn terecht. Die Buchner Höhe is 1256 meter hoog en we zitten in Garmisch op ongeveer 700 m, dus het wordt echt wel klimmen vandaag.

Buiten Garmisch begint al vrij snel een klim van 3 km met 5% stijging, maar dat is goed te doen. Het blijft gestaag stijgen tot Mittenwald, een erg toeristisch dorpje met veel bejaarden op straat. Wat die hier doen is ons niet helemaal duidelijk, want bergwandelen is hier nog niet zo eenvoudig. Waarschijnlijk zijn het de vele toeristische winkeltjes en Konditoreien waar ze op af komen. Een beetje Volendam, maar wel erg schattig hier. Na de koffie met Käsekuchen (die hier in alle boekjes werd aangeraden – ‘pricewinning’) weer op pad. Het weer is prima, droog en zo’n 20 graden C.

We hadden het al eerder gezien, maar hier nog meer: omdat het nog relatief vroeg in het jaar is, bloeit alles nog: we zien schitterende alpenweitjes met bloemen in alle kleuren, van fluitekruid tot orchideetjes. En je ruikt ook steeds een kruidige bloemengeur (of soms nog meer de geur van de linden, die in de lager gelegen gebieden uitbundig in bloei staan).

Meteen na Mittenwald begint al een helling van 7-8% van 1,5 km lang. Hierna komt er een soort hoogvlakte op 900m en stijgt het langzaam naar 1100 m. En dan begint de klim van de Buchner Höhe. Ook dit is best te doen en zo hebben we plots de eerste van beide Alpencols al te pakken. Helaas staat er nergens een bordje van deze col, daar is hij niet belangrijk genoeg voor. Wielrenners lachen ook om zo’n bultje. Op sites voor wielrenners zoals cyclingcols.com wordt ook alleen de route van zuid naar noord beschreven, en de noord naar zuid route die wij reden dus niet.  Daarna gaat het steil omlaag naar Telfs, dat diep in een vallei ligt op 600 m. De omgekeerde route is dus veel zwaarder dan wat wij reden. In Telfs een ijsje genomen maar daarna moet de regenkleding weer aan en gaan we op weg naar Stams. We willen eigenlijk weer kamperen maar het blijft regenen. We proberen eerst een Gästehaus in het dorp maar dat heeft geen plek. Daarom terug naar de hoofdweg waar een hotel ligt met ruimte voor ons. Weer alles te drogen gehangen in het hotel.

Gereden route:

Hoogteprofiel (klik voor een uitvergroting) en statistiek van deze etappe:etappe18

  • Hoogte Garmisch: 709 m
  • Hoogte Stams: 639 m
  • Maximale hoogte: 1263 m
  • Klimmeters: 1014
  • Daalmeters: 1085
  • Afstand: 71,6 km
  • Tijdsduur: 8 uur 58 minuten

Eén antwoord op “Fietsreis naar Rome, etappe 18”

  1. Goed dat er hotels zijn zodat je af en toe ook de spullen kunt drogen.
    Of wij dit zouden kunnen volbrengen? Denk het niet, de Holterberg is me hoog genoeg op een normale fiets.

Reacties zijn gesloten.