Fietsreis naar Rome, etappe 20

Zondag 5 juni 2016, van Pfunds (Oostenrijk) naar Glurns (Italië), 54 km

Voor een overzicht van alle etappes in 2016 zie deze link

Het mooie stadje Glurns
Het mooie stadje Glurns

Vandaag moet het dan toch gebeuren: de Reschenpas over op zo’n 1500 m. Het zal de zwaarste etappe worden van deze tocht, is het vooruitzicht! Het hotel is nog steeds wat onrustig door vertrekkende bruiloftsgasten, zelfs nog om 7 uur. We hebben er niet al teveel last van gehad, maar vanmorgen zaten op het terras nog 2 luidruchtige mannen met teveel drank op, die later zelfs naar binnen kwamen en veel lawaai hadden tijdens het ontbijt. En maar blijven drinken en zingen… 

Op tijd dus weer op weg en al snel zijn we in Martina, waar de klim begint. Daarvóór rijden we zelfs nog een klein stukje door Zwitserland. De klim zelf (die naar de Norbertshöhe gaat) is 6 km lang met een stijging van 7%. In totaal 11 haarspeldbochten. We tellen af als we er langs fietsen. Renée doet alles op de fiets, ik loop zelf zo nu en dan een kleine stukje om weer op adem te komen. In Nauders aan de koffie met taart (om de moed er in te houden) en daarna nog een  lichter stukje naar de Reschenpas, met het dorpje Reschen er meteen achteraan. Daar nogmaals aan de koffie (de eerste echte Italiaanse espresso!) en kunnen we elkaar feliciteren! Het is gelukt!

Eerlijk gezegd valt het ons mee. Je kijkt er van tevoren erg tegen op. Lang van tevoren zit je thuis al te kijken naar die hellingen en probeer je te bepalen of je het wel aankunt. Maar het valt écht mee. Gewoon gaan doen, en als het niet gaat even stoppen. Je krijgt namelijk vooral ademnood. Je longen kunnen niet voldoende zuurstof aanleveren lijkt het wel, en dat zal ook wel door de hoogte komen. Maar even stoppen, op adem komen en dan weer verder gaat eigenlijk prima. En stukjes lopen helpt (bij mij) ook erg om weer op krachten te komen. Je voelt dan overigens wel het gewicht van die 20 kg bagage op de fiets!

Links langs de Reschensee gaat het verder. Het waait flink hier maar we hebben we wind mee. Vrij snel gaat het ook weer naar beneden en we stoppen in Glurns, dat ook weer op 900 m ligt. Een mooi oud vestingstadje. Eerst maar eens een ijsje om de tocht te vieren. Het was tenslotte toch wel een hele prestatie, vinden we zelf. De camping in het stadje is klein en we moeten al snel de tent opzetten want het gaat weer regenen. Het begintijdstip voor de regen van 16 uur zoals we boven de Alpen hadden, klopt dus hier ook. Later het dorp in voor een glaasje wijn en een pizza. Het is nu droog en dat blijft het vannacht ook.

Hoogteprofiel (klik voor een uitvergroting) en statistiek van deze etappe:

etappe20

  • Hoogte Pfunds: 975 m
  • Hoogte Glurns: 923 m
  • Maximale hoogte: 1534 m
  • Klimmeters: 1308
  • Daalmeters: 1344
  • Afstand: 55,4 km
  • Tijdsduur: 8 uur 1 minuut

Eén antwoord op “Fietsreis naar Rome, etappe 20”

  1. Gefeliciteerd broer en schoonzus. We doen jullie dit niet na, zonder ondersteuning.
    We gaan het zaterdag in Deventer wel evalueren.

Reacties zijn gesloten.