Hanzestedenpad-1

Dinsdag 30 maart 2021, van Doesburg naar Brummen (21,3 km)

De 94m hoge toren van Doesburg

Het was al eind maart en we moesten dit jaar nog steeds beginnen met wandelen over lange-afstandspaden. De laatste wandeling op dit vlak was al 11 september vorig jaar. Er werd een mooie voorjaarsdag voorspeld, dus wij erop uit. “Hup naar buiten”, een beetje naar analogie van een lezing “Slim op pad” die Renée vorig jaar hield voor SeniorWeb hier in Leek .

We hadden een nieuw pad uitgezocht, het Hanzestedenpad dat loopt van Doesburg naar Kampen. Dat is 124 km lang, en met een aantal rondwandelingen erbij komen we op 170 km. We kunnen weer even vooruit.

Vandaag doen we het stuk van Doesburg naar Brummen, van ongeveer 20 km. En die 20 km is een doelstelling van ons. Dit jaar minstens 10 tochten van minstens 20 km hebben we elkaar beloofd. En ondanks Corona  kunnen we dit soort uitstapjes nog steeds prima doen. De terrassen zijn weliswaar helaas dicht, dus dat wordt een  koffie-to-go voor ons.

Vestingwallen van Doesburg

Om 05:30 uur weer opgestaan, de auto ergens buiten Brummen geparkeerd bij een café dat door Corona toch gesloten was en per fiets naar Doesburg, waar we om 11 uur kunnen starten.  Doesburg is niet alleen Hanzestad, maar was vroeger ook een echte vestingstad. Menno van Coehoorn heeft hier nog de vestingwallen ontworpen.  Zie bijgaande plattegrond en de gevechten rond Doesburg tijden de 80-jarige oorlog. De wandeling in Doesburg begint ook met een stukje over de voormalige vestingwallen.

De Passi d’Oro

Als we bij de IJssel aankomen, blijkt daar een gloednieuw appartementen-complex te zijn gebouwd, ontworpen door architect Natalini, die we kennen van de nieuwbouw in het centrum van Groningen.  Voor het complex staat een kunstwerk van Roberto Barni, de Passi d’Oro (gouden stappen).

Daarna lopen we het centrum van Doesburg binnen en kunnen we aan de koffie . Zoals iedereen zitten ook wij gewoon op de stoeprand. Naast ons op de stoep zitten 2 andere wandelaarsters van dit pad, een stel e-bikers en een stuk of 5 racefietsers. 

Koffiestop in Coronatijden

Daarna wandelen we Doesburg uit en gaan verder langs een zijstuk van de IJssel, het Zwarte Schaar geheten. Je loopt hier met een grote boog rond. Op een gegeven moment denk je bijna weer naar Doesburg te lopen. De IJssel meandert hier nogal. Wat opvalt zijn twee enorme campingcomplexen met alles wat de moderne campinggast begeert, zoals zwembaden, grote glijbanen, strand plus jachthaven voor de deur, etc.  Glamping dus, zie camping IJsselstrand. Wat ook opvalt is dat het aantal caravans drastisch minder wordt. Het zijn vooral vaste vakantiehuisjes die mensen nu willen huren. Verderop ligt een 2e campingcomplex. Veel duitse nummerborden trouwens die we hier zien.

Na deze grootschalige terreinen valt de kleine camping ’t Hofke van Tonny en Janny iets verderop nauwelijks op. Maar wij hebben daar goede herinneringen aan, want wij stonden daar op etappe 2 van onze Rome tocht in 2014.

Verderop zie je Dieren liggen waar we met een pontje de IJssel oversteken. Verderop ligt een mooi appartementencomplex voor senioren met prachtig uitzicht op de IJssel.  Lijkt ons wel wat als 90 worden en kleiner moeten gaan wonen 🙂 .

Kasteel Engelenburg

Na Dieren en Spankeren nemen we voorlopig afscheid van de IJssel en lopen door meer bosachtig gebied. En waarachtig, de eerste havezathe (de Bockhorst) komen we ook al weer tegen. Niet zo verwonderlijk, want tijdens de hoogtijdagen van de Hanzesteden bouwden de ondernemers hier hun buitenhuizen natuurlijk. Verderop komen we kasteel Engelenburg tegen, een mooi optrekje, vroeger in gebruik door ABN Amro voor HBO personeel en hoger . Tegenwoordig is het een hotel met golfbaan. Dat herkennen wel wel want PTT had vroeger ook zoiets (Voorlinden in Wassenaar). Daarna naderen we km stand 21 en besluiten we dat het genoeg is voor vandaag. Nog wel even 1 km lopen om de auto weer te bereiken.

De gelopen route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *