Havezatenpad-15

Vrijdag 11 september 2020, van Enschede naar Oldenzaal (19 km)

De laatste etappe van dit pad alweer. Het is snel gegaan. We begonnen ongeveer een jaar geleden met dit pad en na 15 etappes is het al weer klaar. Dat is het jammere van wandelen. De weg onderweg is veel belangrijker dan het einddoel. En eigenlijk wil je het einddoel dus liever niet halen. Dat betekent derhalve na dit pad een nieuw (en graag leuk) pad zoeken.

Vliegveld Twente

We staan weer om 05:30 uur op, gezien de afstand en kunnen rond 11 uur weer beginnen, waar we gebleven waren. Dat was een plekje iets boven Enschede. Als we op de fiets van eindpunt naar beginpunt rijden komen we langs het oude vliegveld Twente. Dat is niet meer in gebruik en er staan nu vliegtuigen geparkeerd. We tellen er van de Lufthansa zo al 5 toestellen. 

Vrij snel komen we al in Lonneker. Wat opvalt zijn  de grote percelen met vrijwel nieuwe kastelen van huizen. Kennelijk de plek waar goed verdienende mensen uit Enschede nu een huis laten bouwen. In Lonneker zit een theehuis waar we onze 2e koffie kunnen scoren. 

Het “milleniumlaantje”

Daarna gaat het verder via een oud kerkepad, dat nu het Wiefkerpad heet, de Roolvink-es op dat op 49m boven NAP ligt. Het gaat weer een beetje glooien dus. Verderop ligt de Lonnekerberg die zelfs nog wat hoger komt (57 m). Onderweg komen we een (millenium) laantje tegen met een stuk of 100 beuken. Die zijn gepoot voor elke baby, geboren in de gemeente in 2000.

Samen met het Noaberpad

Na het oversteken van de drukke N733 komen we in het gebied de Snippert. Grappig is dat het pad een klein stukje samen loopt  met het Noaberpad. Die etappe daarvan in dit gebied liepen we in 2013. En bovendien zijn we per fiets ook nog eens  over hetzelfde stukje gereden, toen we de LF14 fietsten van Lauwersoog naar Enschede.

Godin Diana

Na het passeren van de A1 komen in de streek Boerskotten en komen daar godin Diana als standbeeld tegen. Landgoedeigenaren in de 18e eeuw sierden hun bezit soms op met dit soort standbeelden.  Daarna wandelen we al Oldenzaal binnen waar we de laatste Havezate zien. Niet de mooiste moeten we concluderen. De auto staat bij het treinstation van Oldenzaal en na het deponeren van de rugzakken in de auto lopen we naar het centrum waar koffie met lekkere krentenwegge (een Twentse lekkernij)  en een ijsje op ons wachten. We lopen in totaal iets van 23 km vandaag.

 

De gelopen route: