Havezatenpad-14

Donderdag 6 aug 2020, van Beckum naar Enschede (22,4 km).

De zoutwinninghuisjes

Na onze fietstocht over de Alpe Adria Radweg pakken we de draad van het Havezatenpad weer op.  We komen vandaag langs Boekelo en dat is (nog steeds) het centrum van de zoutwinning in Nederland. Alleen heet het bedrijf geen Akzo meer maar Nouryon, ontdekken we. Overal rond Boekelo zie je kleine houten keten staan waarmee de zoutwinning plaatsvindt.

Maar eerst aan de koffie in Beckum natuurlijk waar we  met de fiets om 10:30 arriveren. Helaas er zijn 3 horecazaken maar allemaal dicht. Bij eentje blijkt iets later  toch al wat activiteit te zijn en een kwartier voor openingstijd kunnen we toch op het terras.  Daarna rond 11:30 op pad. Buiten Beckum kom je als snel door een mooi heidegebied.

In de buurt van Beckum.

Vlak voor Boekelo zien we in de verte een stoomtreintje rijden. Daarmee kun je  een toeristisch tochtje maken van Boekelo naar Haaksbergen maken. Dat spoor is al erg oud en diende vroeger om kolen uit het Ruhrgebied aan te voeren naar Twente, voor alle industrie hier.  Na boekelo, wat een gezellig plaatsje is, met voldoende horeca, lopen we richting Twekkelo maar helaas is het een geitepaadje met erg veel hoog gras, en dat loopt niet lekker. Bovendien heb ik het wandelboekje in m’n rugzak zitten (we lopen de route op Osmand navigatie) en missen zo Landgoed Het Stroot van de textielondernemer Gerrit Jan van Heek . Deze dag derhalve geen Havezathes! Als we (voor de zoveelste keer) het Twentekanaal zijn overgestoken lopen we langs het voetbalstadium van FC Twente, en daarna komen we al snel op de campus van TU Twente. Het is erg ruim opgezet hier. Maar bijna niemand is aanwezig nu, gezien de crisis. Via een bosachtig gebied ten noorden van Enschede komen we terug bij de auto. Als we Enschede inrijden om nog wat boodchappen te doen, realiseer ik me ineens dat we in de wijk Roombeek zitten, dat in 2000 werd verwoest door de vuurwerkramp. Alles is gloednieuw hier.  Als we de fietsen gaan ophalen rijden  we nog even door Boekelo voor een ijsje.