Hanzestedenpad-3

Zondag 9 mei 2021, van Gietelo naar Olst (20,9 km)

Wat tegenwoordig opvalt zijn de vele ooievaars die je ziet

Na al het koude weer van de afgelopen weken gelukkig weer eens een warme dag. Het zal rond de 26 graden Celcius worden.  Wel  zullen er buien komen en ook onweer. Buienradar voorspelt 10 mm regen in de buurt van Deventer, dus de regenjasjes en broeken moeten maar even mee. De auto parkeren we om 09:30 uur bij kasteel De Haere iets ten zuiden van Olst.  Er zit horeca in het kasteel zie ik, dus dat is prima voor vanmiddag (de terrassen mogen op dit moment open van 12-18 uur).

Kasteel De Haere

Als we per fiets naar het beginpunt rijden merk ik dat het stuk onder Deventer wel erg veel over een IJsseldijk gaat, en ik begin me wat ongerust over het komende onweer te maken. Je wilt daar in het vlakke land en als hoogste punt op die dijk liever niet door de bliksem geraakt worden.  Renée maakt zich ongerust over de voorspelde vele regen, want ze is vergeten de regenbroeken in te pakken. Nou dragen we vandaag trekkingbroeken, dus daar maak ik me nou weer geen zorgen over. Die drogen snel genoeg weer en de temperatuur is prima tenslotte.

We zijn om 11 uur op het beginpunt en kunnen starten. Voorlopig is er nog geen regen in zicht. Om 12:15 uur passeren we een leuk terras bij een soort boerderij, de Kribbe geheten.  We verwachten dat er al veel bezoek zal zijn op het terras en dat klopt ook. Bijna alle tafeltjes zijn al vol. Iedereen is er op uit getrokken vandaag.

Grote drukte op de route

Na de koffie gaan we weer door en lopen we soms door stukken grasland van de IJsseldijk en soms over de weg ernaast. Wat opvalt op die weg is dat het nu al heel erg druk is met recreatie-fietsers, e-bikers, race-fietsers, motoren en zelfs auto’s. De weg is veel te smal voor al dat verkeer! En dan lopen wij er ook nog. Soms wordt je rakelings gepasseerd door een achteropkomende racefietser.

Dagopvang voor gansjes

Wat verderop zien we een stuk of 20 kleine gansjes bij elkaar met 4 volwassen ouders erbij. Het lijkt op een dagopvang voor gansjes. Bij Deventer wordt het gelukkig rustiger.

 

 

Deventer

We passeren de A1 en de oude rijksstraatweg met IJsselbrug en kunnen via een veerpontje oversteken naar de rechteroever. Daarna gaat het via de IJsselkade verder naar het noorden. Verderop ligt de jachthaven van Deventer en wat jong volk is op de rivier aan het racen  met waterscooters. Wel met veel motorlawaai trouwens.

Het voorjaarsgroen

Na nog een stukje langs de rivier gelopen te hebben steken we een weg over en komen weer in bossen terecht.  Leuk al dat frisse groen. Alle bomen en struiken zijn door het warme weer aan het uitbarsten.  En we zien weer oude Havezathes voorbij-komen. Hotel Gaia was er zo een en ook kasteel De Haere, waar we voor vandaag stoppen met de wandeling. Het terras is daar open en we nemen nog een koffie/thee met gebak.  Op het terrein is een grote zonnewijzer te vinden (“de grootste van Europa”). Hij wijst wel de wintertijd aan en een kwartier te laat (het is nu 17 uur).

Wat het onweer en de grote regenbuien vandaag betreft: we hebben wel een paar druppen gehad en soms moest het regenjasje even aan, maar het stelde niet veel voor. En het onweer was vandaag elders in Nederland!

 

De gelopen route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *