Hanzestedenpad-4

Zondag 30 mei 2021, van Olst naar Herxen (22,6 km)

Luchtdoelgeschut van de IJssellinie

We zijn goed bezig, nu het koude voorjaarsweer eindelijk is verdwenen. Gisteren een fietstochtje van 70 km naar Veenhuizen en Appelscha en vandaag een wandeletappe. De vorige keer waren we geëindigd bij kasteel de Haere en daar starten we nu weer met om te beginnen een kop koffie. We zijn er om 09:50 en de zaak gaat open om 10:00, dus even wachten.  Na de koffie vertrekken we om 10:15 uur.

Dat kasteel De Haere heeft een bijzondere functie gehad. Hier was  het hoofdkwartier van de IJssellinie gevestigd, een militaire verdedigingslinie uit de koude oorlog. De bedoeling was de Russen op te vangen als die over land zouden oprukken. Daarvoor werden bunkers langs en stuwen in de IJssel gebouwd.  Het was een erg geheimzinnige operatie, en dat verbaast me niet als je ziet wat er zou gebeuren als dat plan in werking werd gesteld.  Hele steden langs de IJssel zouden onder water worden gezet. Zie het kaartje op Wikipedia.

Havezathe Groot Hoenlo

Tot aan Olst lopen we door bosachtig gebied. Onderweg komen we zowaar weer  een havezathe tegen, Groot Hoenlo geheten. Olst zelf heeft wat gezellige terrassen en daar nemen we een tweede koffie. Het is inmiddels lunchtijd en die wordt al volop geserveerd daar.  Zelf lopen we even door en niet ver van de Rijksstraatweg vinden we een mooi plekje met een bankje. Daar kunnen we aan de lunch met de meegebrachte boterhammen.  Na de lunch gaat de route even mis. Volgens boekje en GPX gaat de route na Olst een stukje vlak langs de IJssel. De bordjes wijzen wat anders aan. De routecoördinator roept dat we de GPX gaan volgen, maar verderop is de boel versperd en moeten we terug. Een stukje verkeerd gelopen dus. In het wijzigingsblad op de site van wandelnet.nl stond het ook duidelijk aangegeven.. Tja.

Wilde paarden langs de IJssel

Na Olst gaat het een stukje langs de drukke N337, en dat is wat saai. Daarna steken we de weg over en gaan het gebied De Zaai en Fortmond binnen. Daar staat nog een niet meer in gebruik zijnde steenfabriek, toen ook hier dus bakstenen uit de rivierklei werden gebakken. Voordat we de N337 opnieuw oversteken om richting Olst te gaan komen we nog door een erg nat stukje bos. Er staat wel erg veel water (door het slechte weer van de afgelopen tijd) dus daar maar niet verder en terug naar het fietspad. Sowieso staan er veel alternatieve routes in het boekje voor als de IJssel erg hoog staat.

En alles bloeit

De volgende plaats is Wijhe maar daar loopt de route omheen. Wat hier opvalt is een vrij grote parkeerplaats die werkelijk helemaal vol staat met campers. De nieuwe tijd (Corona), zullen we maar zeggen. Een stukje boven Wijhe verlaten we ook de N337 weer en gaan over de IJsseldijk verder naar Herxen, een klein dorpje meteen achter de dijk. Rond 16:30 stoppen we daar met de tocht en halen met de auto de fietsen weer op bij Kasteel de Haere. Op het leuke terras daar ook maar even aan het bier/ de thee. Een erg mooie etappe weer. En de natuur was natuurlijk op z’n allermooist. O ja, en we zagen ruw geschat zo’n 40 ooievaars onderweg. Waar is de tijd dat ze zeldzaam waren?

De gelopen route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *