Hanzestedenpad-7

Vrijdag 2 juli 2021, Rondwandeling vanuit Deventer (23,7 km).

Mooi oud huis in Twello.

Dag 2 van ons 2-daags wandeltripje. We hebben in Zutphen overnacht en gaan nu de rondwandeling vanuit Deventer doen.  We kunnen om 7 uur ontbijten en zijn zodoende weer vroeg. We parkeren de auto in het centrum van Twello  en kunnen meteen even broodjes en kaas voor de lunch halen.  En om half negen zijn we al op pad. Het weer is een stuk beter dan gisteren en het is ook wat warmer. Ik kan meteen in m’n shirtje lopen. Ideaal wandelweer dus.

De kolossale toren van Deventer.

Buiten Twello kom je meteen weer in een mooi buitengebied. Dat is het leuke van dit Hanzestedenpad. Door dwars op de IJssel ook tochten te maken van Oost naar West zie je andere landschappen. We komen meteen al weer 2 havezathen tegen. Kennelijk bouwden de heren die rijk werden van de Hanzevaart hier hun buitenhuizen.  Bij Deventer wordt het al weer wat drukker.

“Suppen” in Deventer

Met het pontje steken we over en gaan we even koffiedrinken bij Johan en Corrie. Johan, Wim’s oudste broer, is een week geleden 80 geworden. Ze wonen hier al 50 jaar, dus het zijn echte Deventernaren geworden.  En Deventer is ook weer een leuke stad zien we, als we na het bezoek het centrum verkennen.  Via de grote kerk en de Deventer Markt met het Waag gebouw verlaten we het centrum en lopen langs het NS station naar het Rijsterborgherpark, een restant van de verdedigingswal van Deventer. In de gracht drijven allemaal beeldjes van een soort suppers.

Lunchpauze

Via de spoorbrug gaat het naar de overkant van de IJssel. Op een bankje hier eten we meegebrachte lunchbroodjes op. De route gaat verder langs het spoor en de N344, een vrij drukke weg. Daarna gaat de route weer door een prachtig bosrijk gebied met de nodige (voormalige) havezathen, als Huize De Parckelaer en Huize Kruisvoorde.  Via een boog naderen we Twello weer. Zo nu en dan komt er een klein vliegtuigje over dat gaat landen op vliegveld Teuge.  In Twello zelf hebben we er dik 23 km opzitten en we voelen onze voeten en benen wel. We hebben in 2 dagen 53 km gelopen tenslotte!

 

De gelopen route: