Havezatenpad-1

Donderdag 22 augustus 2019, Steenwijk naar Paasloo (15,3 km).

Voor een overzicht van alle gelopen etappes van het Havezatenpad, zie deze link.

De stadswal van Steenwijk

We zetten zoals gebruikelijk de auto op het eindpunt neer en dat wordt Paasloo, zo’n 15 km na de start van het pad. En dan per fiets naar Steenwijk. Eerst aan de koffie natuurlijk in het centrum van het stadje. Dat wordt bakker Bart want de horeca is hier (om 09:15 uur) nog niet open.

We wandelen door het stadje, dat al erg oud is en in de 8e eeuw al werd bewoond. Verder was het een strategische plaats voor de bisschop van Utrecht in zijn strijd tegen de altijd dreigende Friezen. In de 13e eeuw kreeg Steenwijk stadsrechten.  Mooi om te zien is dat de stadsomwalling uit die tijd voor een groot deel is bewaard. Het pad loop ook een stukje over de omwalling.

Villa Rams Woerthe

Net buiten het centrum ligt villa Rams Woerthe, in Jugendstil opgebouwd. Het werd eind 19e eeuw gebouwd in opdracht van een rijke houthandelaar. Er huist nu het gemeentebestuur. Mooi plekje ook met een behoorlijk park er achter als Engelse tuin ingericht.

Daarna lopen we de stad uit en komen in het vlakke land terecht, afgezien van wat kleine heuveltjes uit de ijstijd. Je ziet meteen op de waterwegen de nodige plezierjachten. We zijn in de buurt van Giethoorn. 

We lopen een stukje langs het kanaal Steenwijk-Ossenzijl en buigen dan af de weilanden in. Daar blijkt een camping te liggen (de Thijenkaampe) met een theetuin. Daar nemen we onze 2e koffie. Verderop wordt het onverhard en dat zullen we nog een paar keer meemaken. Maar het is prima te belopen. Het is bij een nieuw pad altijd maar weer afwachten hoe dat eruit ziet.

We passeren Steenwijkerwold en koersen dan naar het Noorden, waar we warempel toch nog even door Friesland lopen. Daarna buigen we weer naar het Zuid-Westen om in Paasloo te eindigen. Prima weer gehad vandaag!

De gelopen route: